Οι τζιχαντιστές πίσω από την χθεσινή επίθεση στο Παρίσι - Γνωστός στις γαλλικές αρχές ο δράστης

Ο δράστης ονομαζόταν Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος και ήταν μαχητής της οργάνωσης.

Οι τζιχαντιστές κρύβονταν πίσω από την χθεσινή επίθεση στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, ο 39χρονος δράστης ήταν γνωστός στην γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Από την επίθεση στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, σκοτώθηκε ο δράστης και ένας αστυνομικός, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ήταν πεπεισμένος πως η επίθεση είναι πράξη τρομοκρατίας και συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το πρωί της Παρασκευής. 

Η περιοχή εκκενώθηκε άμεσα από την αστυνομία, ενώ οι αρχές κάλεσαν τον κόσμο να αποφύγει το συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με πλάνα της τηλεόρασης, η περιοχή ήταν γεμάτη αστυνομικές κλούβες, φώτα περιπολικών και βαριά οπλισμένους αστυνομικούς.

Αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του νεκρού δράστη στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, ενώ έρευνες διεξάγονται και για δεύτερο πιθανό δράστη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι δράστες.

«Λίγο μετά τις 9:00 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ένα όχημα σταμάτησε δίπλα σε ένα περιπολικό που ήταν σταθμευμένο. Αμέσως, εξήλθε ένας άνδρας και πυροβόλησε το περιπολικό, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό» είπε ο Μπραντέ.

Το συμβάν έγινε, ενώ οι Γάλλοι ετοιμάζονται για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, στην πιο έντονη εκλογική διαμάχη εδώ και δεκαετίες.

«Θα παραμείνουμε σε άκρα επιφυλακή, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές» είπε ο πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος δεν συμμετέχει για επανεκλογή.

Στις αρχές της εβδομάδας, η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες στη Μασσαλία που είπε ότι σχεδίαζαν μία επίθεση πριν τις εκλογές. Μεταξύ των όπλων που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στη νότια πόλη της Γαλλίας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, ήταν ένα πολυβόλο, δύο όπλα χειρός και τρία κιλά εκρηκτικού TATP, μεταξύ άλλων, καθώς και υλικά προπαγάνδας υπέρ των τζιχαντιστών.

Το επεισόδιο έφερε ξανά στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, με την ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν, να επαναλαμβάνει το κάλεσμά της να κλείσουν τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης, σύμφωνα με το BBC News.

Μιλώντας μετά από τηλεοπτική παρουσίασή της την Πέμπτη, δήλωσε ότι ήταν «ιδιαίτερα θυμωμένη», καθώς και λυπημένη για τους αστυνομικούς θύματα «γιατί δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα (...) για να προστατευθούν οι συμπατριώτες μας.

Χρειάζονται περισσότερα από την συμπόνια μας».

Οι υποψήφιοι στις εκλογές είπαν ότι είχαν προειδοποιηθεί για τους ένοπλους της Μασσαλίας.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των συντηρητικών, είπε ότι θα ακυρώσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για σήμερα, Παρασκευή.

Κάλεσε επίσης και για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας γενικότερα, παρότι σύμφωνα με το νόμο η εκστρατεία σταματά έτσι κι αλλιώς από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να συνεχιστεί.

Δείτε παρακάτω βίντεο ντοκούμεντο από την στιγμή της επίθεσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ