Η Γαλλία ψηφίζει - Η Ευρώπη βαριανασαίνει: Οι αναποφάσιστοι βγάζουν τον δίδυμο του Β' γύρου

Το ποσοστό της αποχής από τις κάλπες ενδείκνυεται να είναι υψηλό στις γαλλικές εκλογές σήμερα.

Σήμερα Κυριακή 23 Απριλίου διεξάγονται οι εκλογές στη Γαλλία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της χώρας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχει φόβος να φέρει επίσης ανατροπές της τελευταίας στιγμής, καθώς και οι τέσσερις υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση για τον δεύτερο γύρο, έχουν την δυνατότητα να προκριθούν: Ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν έχουν κοντινά ποσοστά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Σχεδόν η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων ανέφερε ότι αναμένεται ενδεχομένως ένα υψηλό ποσοστό αποχής, της τάξης του 27%-28%, το οποίο θα μοιάζει με την αποχή-ρεκόρ του 2002 (28,4 %). 
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές βλέπουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια αναζωογόνηση του πολιτικού ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων.

Μια νέα δυσκολία σήμερα, είναι ότι τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας ( εκτός των μεγάλων πόλεων) θα κλείσουν φέτος στις 19.00 ( 20.00 ώρα Ελλάδας) και όχι στις 18.00 όπως τα προηγούμενα χρόνια. 

Αυτό σημαίνει ότι τα Ινστιτούτα θα έχουν μια ώρα λιγότερη στη διάθεσή τους για τις εκτιμήσεις τους.

Οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν όπως πάντα στις 20.00 ( 21.00 ώρα Ελλάδας).

Για τις εκτιμήσεις τους τα Ινστιτούτα έχουν επιλέξει 220 εκλογικά κέντρα επαρχίας, με 1.000 περίπου ψηφοφόρους το καθένα, που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά και στα οποία η καταμέτρηση ξεκινάει στις 19.00, ακριβώς μετά το κλείσιμο της κάλπης. 

Για να κερδίσουν χρόνο τα Ινστιτούτα, άλλαξαν μέθοδο αφού τα πάντα σήμερα θα περάσουν από το τηλέφωνο (smartphone) και το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν επιβληθεί από την Ανώτατη Αρχή για την ψηφοφορία, στη Γαλλία απαγορεύεται να δοθεί από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, η όποια εκτίμηση ή πρόβλεψη πριν κλείσουν οι κάλπες στις 20.00.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ