Live: Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία - Μπροστά ο Μακρόν με 62-64%, νικά τη Λεπέν στον β' γύρο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

Παρακολουθείστε τις εξελίξεις για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

23:50 - Μέρκελ: Ευχόμαστε τα καλύτερα στον Μακρόν εν όψει β' γύρου

23:45Μπροστά ο Μακρόν με 62-64%, νικά τη Λεπέν στον β' γύρο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ipsos Sopra Steria, ο κεντρώος υποψήφιος θα λάβει 62% έναντι 38% της ακροδεξιάς πολιτικού. Σύμφωνα με την Harris Interactive, ο κ. Μακρόν λαμβάνει 64% έναντι 36% της κ. Λεπέν.

Παρακολουθήστε Live από το κανάλι του Euronews (στα ελληνικά).

 

23:35 - Συγχαρητήρια Γιούνκερ στον Μακρόν: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον κεντρώο υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την είσοδό του στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία εν όψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας της 7ης Μαΐου.
Σχετική ανάρτηση στο Twitter έκανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

23:25 - Εμανουέλ Μακρόν: «Ο γαλλικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του, σε μία στιγμή κατά την οποία αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές επιθέσεις, οικονομικά προβλήματα και κοινωνικά ζητήματα. 
Έχω την τιμή και την υπευθυνότητα και θα ήθελα να χαιρετίσω και τους άλλους υποψηφίους στον α' γύρο. Ευχαριστώ τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Μπενουά Αμόν για το κάλεσμά τους στους ψηφοφόρους τους να με στηρίξουν στον β' γύρο».

23:20 - Δημήτρης Παπαδημούλης στο Twitter: Ο @kmitsotakis πανηγυρίζει εκ των υστέρων για Μακρόν. Προσπαθεί να κρύψει την στήριξη στον Φιγιόν. Εξομοιώνει Λεπέν-Μελανσόν. Μικροπολιτική!

23:19 - Γιώργος Κουμουτσάκος στο Twitter: Μελανόν Στίγμα για τη γαλλική αριστερά η στάση Πόντιου Πιλάτου έναντι της Λεπέν...

23:19 - Φώφη Γεννηματά στο Twitter: Συγχαίρω τον @EmmanuelMacron για το αποτέλεσμα που έφερε στον πρώτο γύρο

23:18-Σουλτς: Όλοι οι δημοκράτες να ενωθούν για τη νίκη του Μακρόν
Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς, σε δήλωσή του, ζήτησε ενότητα όλων των δημοκρατών στη Γαλλία ώστε στον β' γύρο να εκλεγεί πρόεδρος ο Εμανουέλ Μακρόν «και όχι κάποιος εθνικιστής».

23:00- Μελανσόν: «Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι»

 

22:50 - Μακρόν: Η Γαλλία γυρίζει πολιτική σελίδα
«Σήμερα γυρίζουμε ξεκάθαρα πολιτική σελίδα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας» δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν στο AFP μετά τη διαφαινόμενη νίκη του στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών .

22:24- Μπροστά η Λεπέν στα πρώτα αποτελέσματα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών
Το γαλλικό υπυοργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την καταμέτρηση 20 εκατομμυρίων ψήφων, τα ποσοστά έχουν ως εξής:
Μαρίν Λεπέν: 24,38%
Εμανουέλ Μακρόν: 22,19%
Φρανσουά Φιγιόν: 19,63%
Ζαν-Λουκ Μελανσόν: 18,09%

Reuters/Charles Platiau

22:25- Συγχαρητήρια Ολάντ στον Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν στις 8.15 μ.μ. (9.15 μ.μ. ώρα Ελλάδος) για να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σύμφωνα με την γαλλική Προεδρία, θα εκφραστεί σύντομα με δήλωση, πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας.  Ο κ. Ολάντ θα καλέσει σε ψήφο ενάντια στην Ακροδεξιά.
Ο κ. Ολάντ παρακολούθησε τα αποτελέσματα στο προεδρικό γραφείο, μαζί με στενούς του συνεργάτες.

22:23- Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δεν αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις απόψε το βράδυ. Ωστόσο, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι, εάν στον β' γύρο περνούσε ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, θα ψήφιζε τον κεντρώο υποψήφιο.

22:22- Κυρ. Μητσοτάκης: Απάντηση στον αριστεροδεξιό λαϊκισμό η νίκη Μακρόν
«Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter, σχολιάζοντας τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Reuters/ Pascal Rossignol

22:19-Μελανσόν: Περιμένετε τα αποτελέσματα των μεγάλων πόλεων
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη ριζοσπαστική Αριστερά Ζαν-Λουκ Μελανσόν τόνισε ότι δεν δίνει βάση στα αποτελέσματα των εκτιμήσεων των εταιριών δημοσκοπήσεων και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των μεγάλων γαλλικών πόλεων δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί.

 

22:10- Λεπέν: Κάναμε το πρώτο βήμα για το προεδρικό μέγαρο
«Με ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη, ευχαριστώ εσάς, τους Γάλλους πατριώτες. Το πρώτο βήμα που θα μας οδηγήσει στο προεδρικό μέγαρο έχει επιτευχθεί», δήλωσε η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Άκρας Δεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία θα βρεθεί στον β' γύρο απέναντι στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν. «Σας προτείνω τη μεγάλη, θεμελιώδη εναλλακτική επιλογή. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τον γαλλικό λαό, τους Γάλλους πατριώτες, να αφήσουμε πίσω μας κάθε υποψία αλαζονείας και υπεροψίας».

Reuters/ Benoit Tessier

22:00- Αλέν Ζιπέ: Ψηφίζουμε Μακρόν
«Η χώρα μας έχει ανάγκη τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση ενός ισχυρού κράτους», δήλωσε ο κ. Ζιπέ, ο οποίος ευχήθηκε ο κ. Μακρόν να αποκαταστήσει το κύρος της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να δώσει ελπίδα στη γαλλική νεολαία.

21:55- Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τα ποσοστά
Σύμφωνα με την Ipsos-Sopra Steria, οι ακριβείς πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα έχουν ως εξής:
 
Εμανουέλ Μακρόν: 23,7 %
Μαρίν Λεπέν: 21,9 %
Φρανσουά Φιγιόν: 19,7 %
Ζαν-Λουκ Μελανσόν : 19,2 %
Μπενουά Αμόν : 6,2 %
Νικολά Ντουπόν-Ενιάν : 4,9 %
Ζαν Λασάλ: 1,4 %
Φιλίπ Πουτού: 1,2 %
Φρανσουά Ασελινό 0,9 %
Ναταλί Αρτό 0,7%
Ζαν Σεμινάντ 0,2%

Reuters/ Regis Duvignau

21:49 -Μακρόν στηρίζει και o τέως πρωθυπυργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο Φρανσουά Φιγιόν

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την καταψήφιση της Άκρας Δεξιάς...  Θα ψηφίσω Μακρόν», δήλωσε ο Φιγιόν

21:36-  Υπερ του Μκαρόν ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και ο σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

21:22- Μακρόν: Γυρίζουμε σελίδα
«Γυρίζουμε ξεκάθαρα σελίδα σήμερα στη γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να προηγείται στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος.

21:15- Δηλώσεις Μπενουάν Αμόν

«Σήμερα τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε... Nα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων - Να στηρίξουμε Μακρόν...Σήμερα "ζήτω η γαλλική Δημοκρατία", αύριο "ζήτω η Κεντροαριστερά»

21:04 - Σε δεύτερο exit poll, Μακρόν και Λεπέν ισοψηφούν
Στο δεύτερο exit poll, εκείνο της Sofres, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Μακρόν: 23%
Λεπέν: 23%
Φιγιόν: 19%
Μελανσόν: 19%

Reuters/ Emmanuel Foudrot

20:59 - Exit Polls: Πρώτος ο Μακρόν, ακολουθεί η Λεπέν
Εμανουέλ Μακρόν: 23,7 %
Μαρίν Λεπέν: 21,7 %
Φρανσουά Φιγιόν: 19,5 %
Ζαν-Λουκ Μελανσόν: 19,5 %

20:55 - Πανηγυρικό κλίμα στα κεντρικά της εκστρατείας του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρείται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας.

20:50 - Στις 7.20 μ.μ. (8.20 μ.μ.) η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές έφτανε το 77%, λίγο χαμηλότερα από την αντίστοιχη του 2012.

20:40 - Ο γερουσιαστής των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών Ροζέρ Καρουτσί, ο οποίος βρίσκεται στο στρατηγείο της καμπάνιας του Φρανσουά Φιγιόν, εκτίμησε ότι το κόμμα του, σε περίπτωση που ο κ. Φιγιόν αποκλειστεί από τον β' γύρο, θα στηρίξει όποιον υποψήφιο βρεθεί απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

20:20 - Σε 69,42% ανερχόταν στις 17.00 ώρα Γαλλίας το ποσοστό συμμετοχής στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, έναντι 70,59% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012. Το ποσοστό της αποχής εκτιμάται στο 22% για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με ανακοίνωση του TV5MONDE στο twitter.

20:05 - Έκλεισαν τα πρώτα εκλογικά τμήματα στις 7μ.μ. (8 ώρα Ελλάδος) στη Γαλλία. Στις μεγάλες πόλεις τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 8 μ.μ. (9 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

 

19:55 - Οι υποψήφιοι οι οποίοι θεωρείται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι έχουν πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου και να διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας είναι: ο κεντρώος - σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο ριζοσπάστης αριστερός Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

19:48 - DW: To Βερολίνο «ψηφίζει» Μακρόν - Η Μέρκελ φρόντισε να κρατήσει αυτήν τη φορά ίσες αποστάσεις από τους Φιγιόν και Μακρόν και δεν αναμείχθηκε σε προεκλογικές εκστρατείες. Αλλά όλα δείχνουν ότι προτιμά, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες, τον Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρει η Deutsche Welle.

19:10 - Tο υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας καλεί να προσέλθουν στις κάλπες όσοι δεν έχουν ασκήσει μέχρι στιγμής το εκλογικό τους δικαίωμα.

19:00 - Αναλυτικά τα αποτελέσματα του βελγικού exit poll RTBF, σύμφωνα με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ:

Τι ψήφισαν οι Γάλλοι στην Αμερική (εκτός του Μόντρεαλ)
Μακρόν 45,35%
Φιγιόν: 25,33%
Μελανσόν: 14,05%
Λε ζεν: 6,29%
Αμόν: 5,94%

Σεν Πιέρ και Μικελόν
Μελανσόν: 35,45%
Λε Πεν: 18,16%
Μακρόν: 17,97%
Φιγιόν: 9,32%

 

Μαρτινίκα
Μελανσόν: 27,36%
Μακρόν: 25,53%
Φιγιόν: 16,85%
Λε Πεν: 10,94%
Αμόν: 9,75%

 

Γουιάνα
Μελανσόν: 24,72%
Λε Πεν: 24,29%
Μακρόν: 18,75%
Φιγιόν: 14,66%
Αμόν: 5,69%

 

Γουαδελούπη (ενσωμάτωση στο 86%)
Μακρόν: 30,32%
Μελανσόν: 23,99%
Φιγιόν: 14,87%
Λε Πεν: 13,47%
Αμόν: 9,72%

 

 

18:50 - Oυρές σχηματίστηκαν σε εκλογικά τμήματα του Μόντρεαλ, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Δουβλίνου και της Μαδρίτης - Εικόνα από ουρά σε εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο. Πηγή Φωτό: Reuters

18:40 - Προβάδισμα Μακρόν σε exit poll του βελγικού RTBF
Σύμφωνα με το βελγικό μέσο, το οποίο δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσίευση εκτίμησης αποτελέσματος μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, ο κ. Μακρόν εκτιμάται πως συγκεντρώνει ποσοστό 24%. Στον δεύτερο γύρο, κατά το ίδιο δίκτυο, αντίπαλος του κ. Μακρόν θα είναι η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία συγκεντρώνει 22%.  Το ποσοστό του Κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν εκτιμάται σε 20,5%, ενώ ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει 18%.

18:32 - Τουλάχιστον 50.000 αστυνομικοί και 7.000 στρατιώτες είναι σε επιφυλακή, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνονται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία με τη χώρα να είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

18:20 - Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά μέχρι στιγμής στην Γαλλία

18:13 - Η αποχή εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ 19% και 22%.

18:10 - Σε 69,42% ανερχόταν στις 16.00 ώρα Γαλλίας το ποσοστό συμμετοχής στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, έναντι 70,59% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012.

 

17:50 - Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ρίχνει στην κάλπη την ψήφο του Πηγή Φωτό: Reuters

 

17:48 - Ο Μπενουά Αμόν την ώρα που ρίχνει την ψήφο του Πηγή Φωτό: Reuters

 

17:47 - Η Μαρίν Λεπέν ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα στην Ενέν Μπομόν. Πηγή Φωτό: Reuters

 

17:44 - Ο Φρανσουά Φιγιόν, ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο Παρίσι. Πηγή Φωτό: Reuters

 

17:42 -  Στην παραθαλάσσια πόλη Λε Τουκέ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ - Πηγή Φωτό: Reuters

 

17:15 - Ολάντ: Να δείξουν οι Γάλλοι πως η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από κάθε τι άλλο» κάλεσε τους Γάλλους πολίτες ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ.
«Eίναι απαραίτητο να πάνε οι Γάλλοι να ψηφίσουν σε μια τέτοια εποχή», ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα ασφαλείας «εγγύηση στον γαλλικό λαό του θεμελιώδους δικαιώματός τους να επιλέξουν το μέλλον τους».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ