Σύνοδος Κορυφής: Ομόφωνη συμφωνία των «27» στις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις.

Μέσα σε 15 λεπτά οι ηγέτες των 27 χωρών ενέκριναν ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το επερχόμενο Brexit. 

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες προκήρυξε η Τερέζα Μέι για να ενισχύσει την πολιτική της στήριξη.

Tο tweet του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Oλάντ: «Θα υπάρξει αναπόφευκτα ένα κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο»

"Θα υπάρξει αναπόφευκτα ένα κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο (...) Δεν πρέπει να είναι τιμωρία, όμως ταυτόχρονα είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε λιγότερο καλή θέση αύριο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο. 

Σύμφωνα με τον Ολάντ, το μήνυμα που θα πρέπει να περάσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ότι "η Ευρώπη εμπιστεύεται το μέλλον, δηλαδή δίνει λύσεις και όχι προβλήματα".

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε: "Θέλουμε στο μέλλον να έχουμε καλές σχέσεις με τη Βρετανία αλλά επιθυμούμε επίσης να υπερασπιστούμε μαζί, εμείς οι 27, τα συμφέροντά μας. Μέχρι τώρα, τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο, επανέλαβε και αυτός ότι το Brexit δεν θα είναι "δωρεάν" για τη Βρετανία.

"Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν... Δεν υπάρχει όμως κάποιο αίσθημα εκδίκησης, μνησικακίας, παρά μόνο η βούληση να διαπραγματευτούμε πιστά και με έξυπνο τρόπο για να βρούμε μια λύση προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αλλά με μια σαφή γραμμή ότι δεν μπορείς να βρεθεί σε καλύτερη θέση αν είσαι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε.

"Δεν πρόκειται για μια δίκη, το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια συζήτηση, όχι μια δικαστική υπόθεση. Θα βρούμε γέφυρες μεταξύ μας", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. Οι Βρετανοί "ίσως δεν ανήκουν πλέον στην οικογένειά μας αλλά παραμένουν ακόμη γείτονες, έτσι θα πρέπει να σεβόμαστε οι μεν τους δε αλλά να παίζουμε επί ίσοις όροις και όχι να εφαρμόζουμε επιλεκτικά αυτά που θέλουμε", κατέληξε.

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαπραγμάτευση για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ παραδέχτηκε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία, όμως αυτό δεν αλλάζει τη στάση που θα τηρήσουν οι πλευρές στη διαπραγμάτευση. "Έχουμε ομοφωνία μεταξύ των 27 και ομοφωνία στους τρεις θεσμούς", τόνισε.

Το ευρωπαϊκό μέτωπο απηχεί την προειδοποίηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η οποία έχει καταγγείλει τις «ψευδαισθήσει» ορισμένων βρετανών αξιωματούχων, ξεκινώντας μια λεκτική κονταρομαχία με την Τερέζα Μέι. Από το Λονδίνο, η βρετανή πρωθυπουργός κατηγόρησε την υπόλοιπη ΕΕ ότι «ενώνεται εναντίον» του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάσθηκε εννέα μήνες για να ετοιμάσει την ανακοίνωση της αποχώρησής του», υπογραμμίζει όχι χωρίς ειρωνία ο υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι 27 θα έχουν μια κοινή θέση για το Brexit έναν μήνα αφότου το Λονδίνο έθεσε επισήμως σε κίνηση, στις 29 Μαρτίου, τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ».

Αυτές οι «κατευθύνσεις» θα προσδιορίσουν τη «σταδιακή» προσέγγιση που προκρίνεται από τους Ευρωπαίους καθώς και την αρχή της «επαρκούς προόδου» που πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για τη «μελλοντική σχέση» ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πριν μιλήσουμε για το μέλλον μας, οφείλουμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα του παρελθόντος», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση την οποία απηύθυνε στους 27 ηγέτες για τη σημερινή σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, δεν είναι μόνο ένα «ζήτημα τακτικής»: «Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου (δύο χρόνια σύμφωνα με το άρθρο 50 που αφορά την αποχώρηση ενός κράτους μέλους), είναι η μόνη δυνατή προσέγγιση».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ