Επικοινωνία Πούτιν- Τραμπ για το συριακό ζήτημα, τη Β. Κορέα και την τρομοκρατία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες, Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη διαχείριση του συριακού ζητήματος  και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και τη Β. Κορέα. 

Οι ηγέτες των δυο χωρών, συμφώνησαν να εργαστούν από από κοινού για την επίλυση της κρίσης στην Κορεατική χερσόνησο και δη το πως θα αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα, ενώ ακόμα μίλησαν για τον πόλεμο στη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι δύο ανώτατοι ηγέτες συζήτησαν για το επίμαχο ζήτημα της Συρίας, άλλα και για τη συνεργασία Μόσχα και Ουάσιγκτον για την επίλυση του, πλέον, 6ετή εμφυλίου πολέμου στην περιοχή. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής σε διεθνές επίπεδο.

Αναφορά έγινε και στο θέμα της Πιονγιάνγκ, καθώς ο δικτάτορας Κιμ Γιονκ Ουν έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει πως δε θα «συνετιστεί» με τις προειδοποιήσεις των Η.Π.Α. για το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Η συνομιλία ήταν πολύ καλή και περιλάμβανε την συζήτηση για δημιουργία ζωνών ασφαλείας και αποκλιμάκωσης για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης για ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους», τόνισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα στείλει την Τετάρτη ή την Πέμπτη εκπρόσωπό της στις συνομιλίες που διεξάγονται για την Συρία στην Αστάνα.

Αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, ο Λευκός Οίκος τόνισε πως οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην Βόρεια Κορέα», ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση και μείωση των εντάσεων».

«Συμφωνήθηκε να εργαστούμε από κοινού για μια διπλωματική λύση που θα διευθετήσει την κρίση» αναφέρει η Μόσχα.

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν επίσης για την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20 στη Γερμανία.

Αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου, μετά από την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά αεροπορικής βάσης της Συρίας, τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ