Live: Γαλλικές προεδρικές εκλογές - Σαρωτική νίκη Μακρόν: "Θα υπερασπιστώ την δημοκρατία,θα σας υπηρετήσω με αγάπη. Ζήτω η Γαλλία"

Παρακολουθείστε τις εξελίξεις από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που πραγματοποιείται σήμερα.

00:02 - Στο 76% του συνόλου των ψηφισάντων, ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 63,3% και η Μαρίν Λεπέν 36,7%

 

23:40 - Οι δηλώσεις του νέου Προέδρου της Γαλλίας έξω από το Λούβρο:

"Είστε δεκάδες εκατομμύρια. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, που αγωνιστήκατε με θάρρος και σύνεση, γιατί πραγματικά σήμερα το βράδυ νικήσατε, η Γαλλία νίκησε.

Αυτό που επιτύχαμε εδώ και μήνες δεν έχει προηγούμενο. Όλοι μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατον, αλλά δεν γνώριζαν τη Γαλλία. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, για τον χρόνο που αφιερώσατε και για την αφοσίωσή σας".

Η παρακαταθήκη μου είναι να μην σας απογοητεύσω, να σταθώ στο ύψος της εμπιστοσύνης σας.

Θέλω απόψε το βράδυ να μιλήσω για τους Γάλλους που με ψήφισαν. Με στηρίξατε και γνωρίζω ότι δεν είναι λευκή επιταγή.

Απευθύνομαι σε εκείνους που με ψήφισαν για την προστασία της δημοκρατίας. Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά θα υπερασπιστώ τη δημοκρατία.

Σέβομαι τον θυμό και την απογοήτευση εκείνων που ψήφισαν την Μαρίν Λεπέν. Θα κάνω ό,τι μπορώ τα επόμενα πέντε χρόνια, για να μην έχουν κανέναν λόγο να ψηφίζουν τα άκρα".

Να κάνουμε πιο ηθική την πολιτική, να ενισχύσουμε την οικονομία μας, να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών.

Κερδίσαμε ένα δικαίωμα, επιλέξατε την τόλμη, το θάρρος. Όλοι προσδοκούν η Γαλλία να τους εκπλήξει και πάλι".

"Το καθήκον μας είναι τεράστιο και απαιτεί να οικοδομήσουμε μία πραγματική, ισχυρή πλειοψηφία, θα σας χρειαστώ και πάλι"

"Θα σας υπηρετήσω με αγάπη. Ζήτω η δημοκρατία! Ζήτω η Γαλλία", δήλωσε κλείνοντας ο Μακρόν.

 

 

23:23 - Μια "πολύ θερμή" τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σήμερα το βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, γνωστοποίησε το περιβάλλον του Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, (συγκεκριμένα) με την Άγγελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε στην Άγγελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

 

23:10 - Κύμα ευφορίας προκάλεσε στις διεθνείς αγορές  η νίκη του Μακρόν - Το κοινό νόμισα ανέβηκε στο 1,202 του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο απ’ τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

 

23:05Την Κυριακή 14 Μαΐου, όταν και θα αναλάβει την εξουσία από τον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα ανακοινώσει ο Εμανουέλ Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας.

 

22: 47 - Η Monde εκτιμά πως τα λευκά & τα άκυρα ψηφοδέλτια αναμένεται να ανέλθουν στα 4 εκατομμύρια, ποσοστό της τάξης του 12%, διπλάσιο από το ποσοστό του 2012. 

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS / POOL

 

22:39 - Τσίπρας: "Η νίκη του Μακρόν είναι μία ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη"

 

22:25 - Συγχαρητήρια Ντόναλντ Τραμπ στον Μακρόν

 

22:00 - Οι πρώτες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν: "Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, την εικόνα της, την Ευρώπη, το κοινό πεπρωμένο. Όσο θα διαρκεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας, εμείς θα είμαστε εκεί. (...) Θέλω απόψε το βράδυ να χαιρετίσω τον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος για πέντε χρόνια εργάστηκε προς όφελος της πατρίδας μας".

 

21:50 - "Οι Γάλλοι έκαναν την επιλογή ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συγχαίροντας, με μήνυμά του, τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

 

21:40Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ολάντ στον Μακρόν. «Η μεγάλη νίκη του επιβεβαιώνει ότι μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας θέλησε να συγκεντρωθεί γύρω από τις αξίες της Δημοκρατίας και να διατηρήσει τους δεσμούς μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διατηρήσει τη Γαλλία ανοικτή στον κόσμο", δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

 

21:30 - Ο Μπερνάρ Καζνέβ χαιρέτισε τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Η κυβερνητική Κεντροαριστερά θα πρέπει να έχει συμβολή και συμμετοχή στην πενταετία της θητείας του νέου προέδρου της Γαλλίας, εκτιμά ο κεντροαριστερός, απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας 

 

21:10 - "Οι Γάλλοι έχουν επιλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τηλεφώνησα στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρώ και του ευχήθηκα να επιτύχει στο έργο του", δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

 

21:05 - Νίκη του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν επί της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν με 65,1% των ψήφων έναντι 34,9% δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων στον β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

 

20:45 - Τα στελέχη των εκστρατειών των δύο υποψηφίων και οι υποστηρικτές τους άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται στα αρχηγεία των δύο στρατοπέδων.

 

20:15 - Τα εκλογικά τμήματα στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας έχουν κλείσει και θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 ώρα Γαλλίας (21.00 ώρα Ελλάδος) σε ορισμένες μεγάλες πόλεις.

 

20:10 - Ο σύμμαχος της Μαρίν Λεπέν, εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντουπόν-Ενιάν, ψήφισε τελικώς λίγο μετά τις 16.00 στην Εσόν, όπου διατηρεί και το αξίωμα του δημάρχου.

 

19:50 - Μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γαλλία κατήγγειλαν ότι τους «απαγορεύτηκε» να παραστούν και να καλύψουν τη βραδιά των εκλογών στο στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ως ένδειξη αλληλεγγύης η εφημερίδα Liberation και το περιοδικό Inrocks ανακοίνωσαν «μποϊκοτάζ».

 

19:10 - Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε στο Παρίσι, έπειτα από τη διαρροή στο Διαδίκτυο χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του Εμανουέλ Μακρόν.

 

18:50 - Ο Εμάνουελ Μακρόν θα υπερβεί το 60% με βάση τα exit polls που έχουν ως τώρα πραγματοποιήσει τέσσερις εταιρίες δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γαλλόφωνη βελγικη εφημεριδα Le Soir.

 

18:25 - Αποχή ρεκόρ βλέπουν τέσσερις δημοσκοπήσεις, το τελικό ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο εκτιμάται μεταξύ 25-27%. Συγκεκριμένα, η IFOP FIDUCIAL εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 25%. Η IPSOS SOPRA εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 26%. Και η ELABE εκτιμά το ποσοστό αποχής στο 26%. Η HARRIS INTERACTIVE εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα φθάσει στο 27%.

 

 

17:30 - Επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom - Τom), με βάση τα exit polls που δημοσιεύουν γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

 

17:00 - Οι αρχές έπειτα από έρευνα στον χώρο μπροστά απ΄το Μουσείο του Λούβρου, ανακοίνωσαν πως η κατάσταση έχει επανέλθει στο κανονικό.

 

14:55 - Διαμαρτυρία νωρίτερα των ακτιβιστριών Femen κατά της Μαρίν Λεπέν και των πολιτικών της δηλώσεων. Απομακρύνθηκα πρωτού καταφθάσει στο εκλογικό τμήμα η Λεπέν

Πηγή Φωτογραφίας: ANSA/AP

 

14:45 - Οι γαλλικές αρχές διέταξαν για λόγους ασφαλείας την εκκένωση της πλατείας γύρω από το μουσείο του Λούβρου, όπου ήταν προγραμματισμένο να συγκεντρωθούν οι οπαδοί του υποψήφιου Πρόεδρου που θα αναδείξουν οι σημερινές κάλπες ως νέο Προέδρο της Γαλλίας.

 

13:30 - Στο 28,23% έως το μεσημέρι η συμμετοχή των ψηφοφόρων

 

13:20 - Ψήφισαν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν

Πηγή Φωτό: AΠΕ - ΜΠΕ

 

Πηγή Φωτό: ΑΠΕ -ΜΠΕ

 

12:00 - Ψήφισε ο Φρανσουά Ολάντ. Καλεί τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες.

Πηγή Φωτό: REUTERS / REGIS DUVIGNAU

 

09:05 - Άνοιξαν οι κάλπες για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ