Ερευνητές ανακάλυψαν το λόγο που ορισμένα άτομα υποφέρουν από το ενοχλητικό έκζεμα

Η ανεπάρκεια συγκεκριμένης πρωτεΐνης εμπλέκεται στην πρόκλησ του εκζέματος. 

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια βασική πρωτεΐνη του δερματικού φραγμού που επιδρά σε άλλες πρωτεΐνες και οδούς του δέρματος και «πυροδοτεί» την εκδήλωσης του άσθματος.

Επίσης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ εντόπισαν πιθανούς στόχους για ουσιαστική θεραπεία της αιτίας του εκζέματος και όχι απλώς των συμπτωμάτων της δερματικής νόσου.

Το ατοπικό έκζεμα είναι από τις συχνότερες δερματικές παθήσεις, καθώς εμφανίζεται από τη βρεφική ηλικία και μπορεί να εμμένει και μετά την ενηλικίωση, με τον έντονο κνησμό να επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των πασχόντων, σύμφωνα και με το health.in.gr.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI) οι Βρετανοί ερευνητές απέδειξαν ότι η απώλεια της πρωτεΐνης filaggrin αρκεί για να τροποποιηθούν σημαντικές πρωτεΐνες και δερματικές οδοί που εμπλέκονται στην πρόκληση του εκζέματος.

«Η μελέτη τεκμηριώνει τη σημασία της ανεπάρκειας της filaggrin στην πρόκληση των προβλημάτων λειτουργίας του δερματικού φραγμού και στην προδιάθεση του ατόμου για την εκδήλωση εκζέματος», εξηγεί ο Νικ Ρέινολντς, καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο μελέτης όπου το ανώτερο στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα) τροποποιήθηκε με μοριακές τεχνικές ώστε να έχει ανεπάρκεια filaggrin, μιμούμενο την κατάσταση που παρατηρείται στο δέρμα των ασθενών με ατοπικό έκζεμα.

Έτσι ανακάλυψαν πρωτεΐνες και οδούς σηματοδότησης που σχετίζονται άμεσα με την filaggrin, αλλά κυρίως ανακάλυψαν σημαντικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Επρόκειτο για ρυθμιστές της σηματοδότησης της φλεγμονής, της κυτταρικής δομής, της λειτουργίας του φραγμού και της ανταπόκρισης στο στρες. Οι οδοί αυτοί διαπιστώθηκε ότι χαρτογραφούν τα δίκτυα που παρατηρούνται στο δέρμα των ατόμων με ενεργό έκζεμα.

Η χαρτογράφηση δίνει στους ερευνητές περισσότερες γνώσεις των μηχανισμών που εμπλέκονται στο έκζεμα ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να αναπτύξουν πιο στοχευμένες θεραπείες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ