Εντουάρ Φιλίπ: Ο 46χρονος δεξιός είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - Κάποτε επικριτής του Μακρόν

Ο Εντουάρ Φίλιπ πρόκειται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο 46χρονος Εντουάρ γεννήθηκε στη Ρουέν, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Sciences Po, ενώ ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος και στήριξε ένθερμα τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ.

Μαχητικό στέλεχος επί δύο χρόνια των Σοσιαλιστών ο Φιλίπ παρέδωσε στη συνέχεια την κομματική ταυτότητα του για να προσεγγίσει τη Δεξιά. 

Υπήρξε συνεργάτης του Antoine Rufenacht, δημάρχου της Χάβρης μεταξύ 1995-2015, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ζακ Σιράκ το 2002 και πολιτικού συμβούλου του Νικολά Σαρκοζί στις προκριματικές της Δεξιάς το 2016. 

Είχε κατέβει το 2002 ως υποψήφιος βουλευτής στο Σεν Μαριτίμ.

Την ίδια χρονιά τον προσέγγισε ο Αλέν Ζιπέ για να μετάσχει στην ίδρυση του UMP, ενός κόμματος που ήθελε να συνενώσει τις δυνάμεις της Δεξιάς και του Κέντρου σ’ ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα. 

Ο Φιλίπ ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ σε όλη του την πορεία.

Υπήρξε δικηγόρος στο γραφείο Cabinet Debevoise & Plimpton LLP, περιφερειακός σύμβουλος στην Νορμανδία και συνεργάτης του Αλέν Ζιπέ στο υπουργείο Οικολογίας το 2007.

Στις προκριματικές της Δεξιάς διετέλεσε εκπρόσωπος του Ζιπέ, αλλά μετά την ήττα του υποψηφίου του, υποστήριξε τον Φρανσουά Φιγιόν. Όταν, όμως, ξέσπασε το #Penelopegate, εγκατέλειψε την προεκλογική εκστρατεία της Δεξιάς.

Πατέρας τριών παιδιών ο Φιλίπ είναι διανοούμενος, όπως και ο Μακρόν. Έχει γράψει δυο βιβλία «Η Ώρα της Αλήθειας» (“ l’Heure de vérité”), ένα πολιτικό μυθιστόρημα και το «Στη Σκιά» (“Dans l' ombre”)

Μετά τις προκριματικές της Δεξιάς και μέχρι τις παραμονές του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών, ο Φιλίπ είχε εκφραστεί αρκετές φορές αρνητικά για τον Μακρόν.

Τον θεωρούσε «υποψήφιο των ΜΜΕ», έλεγε ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας κι ότι ο απολογισμός απ’ την υπουργική του θητεία δεν ήταν τόσο ικανοποιητικός ώστε να αναλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Στην πορεία όμως αναθεώρησε για τον Μακρόν, και τους τελευταίους μήνες στόλιζε το νέο πρόεδρο της Γαλλίας με κομπλιμέντα όπως «νέος», «ευφυής» και «ικανός».

Ωστόσο, μεταξύ των δύο γύρων της προεδρικής εκλογής, στήριξε εμφανώς τον Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Λεπέν, την ώρα που άλλα στελέχη της Δεξιάς δίσταζαν να το κάνουν.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ θα λάβει χώρα στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας), όπως γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Ματινιόν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ