Ζαχαριάδης: Δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό & δεν μιλάμε για «success story»

Ο κ. Ζαχαριάδης παραδέχθηκε ότι υπήρξε κόστος για την οικονομία από την καθυστέρηση που σημειώθηκε το πρώτο πεντάμηνο του 2017 στη διαπραγμάτευση.

«Η δεύτερη αξιολόγηση είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα και πλέον, με όπλο τουρισμό, επενδύσεις και απόδοση εργαλείων όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, επόμενος στόχος είναι να ξεμπλοκάρει η οικονομία και να "ξεκοκκινίσουν" οι δείκτες της οικονομικής καθημερινότητας των πολιτών», τόνισε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο», ανέφερε: «Ολοκληρώσαμε με επιτυχία μία δύσκολη, ανηφορική διαδρομή πολλών μηνών και η χώρα γυρίζει σελίδα, τώρα μπροστά μας είναι η μάχη για το χρέος, την ανάπτυξη, την βελτίωση της οικονομίας όχι μόνο της χώρας και των δεικτών της, αλλά της οικονομίας των πολιτών».

«Δεν θα είναι εύκολο, εύκολο δεν είναι τίποτε, είναι όμως εφικτό, υπάρχει ο ορίζοντας της εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία το Καλοκαίρι του 2018, θα είναι μία σκληρή μάχη μέχρι τότε, να πετύχουμε αυτούς τους στόχους σε μία σειρά από τομείς, ώστε να αφήσουμε πίσω αυτή την σκληρή, γκρίζα περίοδο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία», προσέθεσε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο κ. Ζαχαριάδης παραδέχθηκε ότι υπήρξε κόστος για την οικονομία από την καθυστέρηση που σημειώθηκε το πρώτο πεντάμηνο του 2017 στη διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε όμως ότι οφείλεται στην αντιπαράθεση ΔΝΤ και Βερολίνο.

«Δεν εξωραΐζω τα πράγματα, δεν υποτιμώ τις δυσκολίες, δεν μιλάμε για "success story"», αλλά από την άλλη πλευρά δεν πήραμε τα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ και τα πρωτογενή πλεονάσματα για 10 χρόνια», όπως ήθελε το ΔΝΤ το Δεκέμβριο.

«Αντίθετα, το Μάιο φτάσαμε να πάρουμε ισόποσα μέτρα και αντίμετρα και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολύ λιγότερο διάστημα, ενώ θα προσδιοριστεί και η ρύθμιση του χρέους, ώστε να βγούμε γρήγορα στις αγορές, αρχικά δοκιμαστικά και στη συνέχεια σε μόνιμη βάση ώστε σε ένα χρόνο και τέσσερις μήνες να ανακτήσουμε σε ένα βαθμό την ελευθερία μας», τόνισε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, καθώς στην καθ' εαυτώ διαπραγμάτευση η δεύτερη αξιολόγηση είναι το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, υπάρχουν και άλλα θέματα αλλά τίποτε δημοσιονομικό, που θα συζητηθούν ως το Καλοκαίρι του 2018», συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Η δεύτερη αξιολόγηση είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα, γι αυτό είναι τόσο δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όλοι προσπαθούσαν να χρωματίσουν το περιεχόμενό της, γι' αυτό υπήρξε και η σύγκρουση».

«Για το χρέος, τώρα η μπάλα είναι στους δανειστές, Σόιμπλε, Τόμσεν, Λαγκάρντ πρέπει να βρουν λύση για το χρέος, με τεχνικά μέτρα και εργαλεία για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια των ομολόγων και σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουμε τις πρώτες μικρές εξόδους δανεισμού στις αγορές», συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ