100 χρόνια ιστορία της μόδας - Δείτε πως εξελίχθηκαν τα γυναικεία παπούτσια από το 1910 έως το 2010 (Βίντεο)

Τα παπούτσια καταλαμβάνουν ξεχωριστή θέση στην ντούλαπα μας, μιας και αποτελούν απαραίτητο κομμάτι του ντυσίματός μας.

Η μόδα κάνει κύκλους και πολλές φορές μας επαναφέρει σε προηγούμενες δεκαετίες.

Τα τελευταία 100 χρόνια τα παπούτσια έχουν αλλάξει χρώματα, σχέδια, υλικά και ύψη τακουνιών. 

Από τα παπούτσια της ντίσκο και τα πιο συντηρητικά στα σημερινά κομψά ψηλοτάκουνα, στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε όλη την εξέλιξη της γυναικείας μόδας.

Ας πάρουμε μία πρώτη γεύση...

 

1910’ δέρμα και …κορδόνι δύο μέτρα!

Βλέπουμε μπότες ψηλές και δερμάτινες. Τα κορδόνια έφταναν μέχρι το καλάμι. Πολλά από αυτά τα σχέδια, σίγουρα  κυκλοφορούν και σήμερα, όμως φανταστείτε πως τα 3-4 σχέδια της δεκαετίας του 1910 που βλέπετε στο video, ήταν τα τυπικά της εποχής όπου δεν υπήρχε τεράστια ποικιλία σε σχέδια.

 

1920’ για περισσότερο «αέρα».

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επικράτησε μια αισιοδοξία -(δυστυχώς διαψεύστηκε πολύ σύντομα): Τα παπούτσια είναι πιο χαμηλά, ενώ ρίγες, φιόγγοι,  περισσότερα χρώματα και ανοίγματα τα κάνουν πιο «μοδάτα».

 

1930’ πιο «σικ» και πάλι πιο ψηλά.

Τα διάφορα χρώματα παραμένουν και συνεχίζουν έτσι την εξέλιξη της προηγούμενης δεκαετίας. Παρόλα αυτά, το τακούνι πάλι «ανεβαίνει» και η μόδα φαίνεται να θέλει περισσότερο επίσημα σχέδια.

 

1940’  και νέα σχέδια!

Αν δούμε τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, θα πειστούμε πως αυτή εδώ, δεν έχει πολλά κοινά με αυτές. Φωτεινά χρώματα και ψηλά τακούνια (ακόμη και πλατφόρμες). Οι αγκράφες γίνονται πιο «θηλυκές» και πιο «παιχνιδιάρικες».

 

1950’ με φόρα από τα 40’s!

Σε αυτή τη δεκαετία, μολονότι τα σχέδια φαίνεται να βελτιώνονται και να εκσυγχρονίζονται και μπαίνει το ροζ με τις αποχρώσεις του πολύ έντονα! Διχρωμίες σε τακούνι και δέρμα του παπουτσιού κάνουν την εμφάνισή τους και έτσι, αυτή η δεκαετία μας θυμίζει έντονα τα σημερινά δεδομένα στη μόδα γυναικείων υποδημάτων, όπως αναφέρει το tsemperlidou.gr.

 

1960’ και …κοσμήματα!

Τα χρώματα συνεχίζονται να πληθαίνουν πάνω! Τα σχέδια εξελίσσονται, όμως οι αγκράφες και τα αξεσουάρ πάνω στα παππούτσια κάνουν δυναμική εμφάνιση! Τα περισσότερα σχέδια έχουν πάντα πάνω κάτι που «λαμπιρίζει»!

 

1970’ και…new age!

Η μόδα έχει τραβήξει πρόσω ολοταχώς! Τα χρώματα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη της γενιάς των παιδιών των λουλουδιών, είναι άπειρα. Τα παππούτσια αρχίζουν μάλιστα και αποκτούν συνδυασμό με επίσης πολύχρωμα καλσόν ή καλσόν με παράξενα σχέδια.

 

1980’ …προσπάθεια για «μάζεμα».

Η επόμενη δεκαετία φέρνει τη μόδα των γυναικέιων παππουτσιών να φαίνεται αρκετά πιο «συντηρητική» με τις προηγούμενες δεκαετίες. Τα παιδιά των λουλουδιών…μεγάλωσαν και κατάλαβαν οτι χρειάζεται και κάποια επισημότητα. «Το απλό είναι και ωραίο». Αυτή η φράση, φαίνεται να χαρακτηρίζει αυτή τη δεκαετία που είναι πιο «μαζεμένη»!

 

1990’ Επιστροφή στα ψηλά τακούνια!

Το σινεμά φαίνεται πως επηρέασε πολύ αυτήν τη δεκαετία. Κακά τα ψέματα, τα 90’s αποτελέσαν τη δεκαετία της επανάστασης της μόδας σε όλα όσα αφορούν τον ρουχισμό και τα αξεσουάρ. Αρκετά ψηλά τα τακούνια, σε κάθε σχέδιο ενώ υπάρχουν ξανά κάποιες περίεργες διχρωμίες!

 

 

2000’ και… ό,τι σας αρέσει!

Η παγκοσμιοποίηση έχει μπει για τα καλά! Οι αγορές είναι ανοικτές και έτσι χρειάζονται περισσότερα σχέδια και οι σχεδιαστές φαίνεται να δημιουργούν παπούτσια για όλα τα γούστα.

 

2010’ …και τι έπεται;

Τα τακούνια παραμένουν ψηλά και τα σχέδια αρχίζουν να έχουν περισσότερη φαντασία, χωρίς να είναι η «φαντασία» των 70’s.

Τα παππούτσια, μοιάζουν αρκετά με τα αντίστοιχα της μόδας του 2000, όμως είναι ταυτόχρονα επίσημα και άνετα, λιγότερο «φορτωμένα» από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 2000.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ