Απίστευτο τι προκάλεσε το αντηλιακό "για παιδιά" σε αυτή την μπέμπα ενός έτους

Αντηλιακό ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά προκάλεσε έγκαυμα δευτέρου βαθμού σε κοριτσάκι ενός έτους στον Καναδά.

Δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της μια μητέρα στον Καναδά, αφού το αντηλιακό που χρησιμοποίησε για να προστατέψει την κόρη της από τον ήλιο, της προκάλεσε στο πρόσωπο εγκαύματα δεύτερου βαθμού.

Το κοριτσάκι νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στον Καναδά.

Όπως περιγράφει η μητέρα του παιδιού, όλα ξεκίνησαν, όταν πριν από μερικές εβδομάδες, επισκέφτηκαν οικογενειακώς μια συγγενή τους στην πόλη Newfoundland του Καναδά.

Επειδή είχε λίγο ήλιο παρά την περιστασιακή συννεφιά, η Rebecca έβαλε ως όφειλε αντηλιακό στο παιδί της.

Είχε αγοράσει ένα αντηλιακό «ειδικό για μικρά παιδιά άνω των 6 μηνών», το οποίο έγραφε στην ετικέτα ότι ήταν απόλυτα ασφαλές.

Μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο της μικρής Kyla πρήστηκε και είχε πάρει ένα έντονο ροζ χρώμα.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, η μητέρα της θεώρησε ότι η επιδερμίδα του παιδιού δεν αντέδρασε καλά στο νέο αντηλιακό που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά και έτσι την έπλυνε καλά για να φύγει ό,τι είχε μείνει.

Αλλά η ζημιά είχε γίνει.

Το επόμενο πρωί το παιδί ξύπνησε με εκτεταμένο πρήξιμο και ερυθρότητα στο πρόσωπο και έτσι το πήγαν άμεσα στο νοσοκομείο.

Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν ότι η Kyla είχε υποστεί έγκαυμα δευτέρου βαθμού! Αμέσως της συνταγογράφησαν μια αλοιφή, αλλά μετά από δύο εφαρμογές το πρόσωπο του παιδιού έγινε ακόμα χειρότερα!

Επέστρεψαν στο νοσοκομείο, αυτήν τη φορά στην Εντατική Μονάδα, όπου ένας δερματολόγος διέγνωσε «χημικό έγκαυμα από κάποια χημική ουσία στο αντηλιακό».

Η 32χρονη μητέρα επικοινώνησε με την εταιρεία Edgewell Personal Care Company, που παράγει το εν λόγω αντηλιακό, το οποίο λέγεται «Banana Boat».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν φέρεται να έχει προκαλέσει αντίστοιχα προβλήματα σε τουλάχιστον τρία συνολικά παιδιά στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Οι υπεύθυνοι εξέδωσαν μια γενική ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνουν ότι το προϊόν τους είναι χημικά ελεγμένο σύμφωνα με όλους τους σχετικούς κανονισμούς και ότι δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει χημικό έγκαυμα.

Ο δρ Adam Friedman (ο οποίος δεν ενεπλάκη στην θεραπεία της μικρής Kyla) υποστηρίζει ότι η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, που πιθανότατα έπαθε η Kyla, συνήθως συμβαίνει όταν μια ερεθιστική ουσία αγγίζει το δέρμα ενός ατόμου.

Το αλκοόλ ή ακόμα και η βιταμίνη C, τα οποία είναι και τα δύο συστατικά που βρίσκονται σε αντιηλιακά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο.

Αν και το προϊόν Banana Boat ισχυρίζεται στην ετικέτα ότι είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας έξι μηνών και άνω, ο δρ Friedman συνιστά τα παιδιά να χρησιμοποιούν αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου, ή διοξείδιο του τιτανίου μέχρι να είναι περίπου 4 ή 5 ετών.

«Υπάρχουν ειδικές αντηλιακές ουσίες για διαφορετικές ηλικίες, επειδή υπάρχουν μοναδικές βιολογικές διαφορές σε διαφορετικές ηλικίες. Το δέρμα των βρεφών είναι πολύ πιο ευερέθιστο», λέει ο δρ Friedman.

Η μητέρα του παιδιού έκανε το απόλυτα σωστό πράγμα με το να βάλει αντηλιακό στο δέρμα της Kyla, δήλωσε ο δρ Friedman.

Πολλοί άνθρωποι το ξεχνούν αυτό. Και, χρησιμοποίησε και ρούχα (καπέλο, μπλουζάκι κλπ) για να καλύψει την Kyla, κάτι που προσθέτει επιπλέον προστασία.

Το αντηλιακό πρέπει επίσης να εφαρμόζεται κάθε δύο ώρες, δήλωσε ο ίδιος.

Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, το πρόσωπο της Kyla φαίνεται ακόμα κόκκινο, αλλά τα οίδημα και οι φουσκάλες έχουν μειωθεί.

Η 32χρονη μητέρα ελπίζει ότι το πάθημά τους θα γίνει μάθημα για όλους και γι’ αυτό επέλεξε να μοιραστεί την εμπειρία της αυτή στο Facebook.

Τι πρέπει να προσέχετε με τα αντηλιακά

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφερε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν περιστατικά που τα αντηλιακά έχουν προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα προϊόντα συμβουλεύουν να γίνει πρώτα μια δοκιμή σε ένα μικρό μέρος δέρματος πριν την πλήρη εφαρμογή τους.

«Παρόλο που οι καταναλωτές εμφανίζουν περιστασιακά μια δερματική αντίδραση, τα πιθανά συνολικά οφέλη της τακτικής χρήσης αντηλιακής προστασίας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων αυτών των αντιδράσεων.

Η χρήση αντηλιακών με άλλα μέτρα προστασίας από τον ήλιο μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο», αναφέρει ο FDA.

Και προσθέτει ότι οι άνθρωποι που παθαίνουν κάποια κακή αντίδραση σε ένα αντηλιακό θα πρέπει να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν και να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό τους.

Όσο για άλλα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι γονείς για να μειώσουν τον κίνδυνο αλλεργίας στα παιδιά, οι ειδικοί λένε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να θεωρείτε τα αντηλιακά ως την τελευταία σας γραμμή άμυνας από τις ακτίνες UV.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν:

-- Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τον ήλιο για εκείνες τις ώρες της ημέρας που είναι πιο έντονος, δηλαδή μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ.

-- Χρησιμοποιείτε ρούχα προστασίας από τον ήλιο, ανεξάρτητα από την εφαρμογή αντηλιακού.

-- Χρησιμοποιήστε αντηλιακά με βάση τα ανόργανα άλατα, όπως αυτά με ψευδάργυρο ή τιτάνιο. Είναι πιο δύσκολο να εξαπλωθούν στο δέρμα, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αντιδράσεις.

-- Αποφύγετε τα αντηλιακά ψεκασμού, καθώς είναι πολύ δύσκολο να δείτε πού τα βάζετε ή να ξέρετε πόσο έχετε βάλει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ