Με νόμο μπαίνει τέλος στους γάμους με 14χρονες νύφες στη Νέα Υόρκη

Πλέον, σύμφωνα και με το νόμο, αυξάνεται το νόμιμο όριο ηλικίας για σύναψη γάμου από τα 14 στα 18χρόνια, όπως ανακοίνωσε χτες η Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Τον τελευταίο καιρό είχαν καταγραφεί πολλά περιστατικά αναγκαστικών γάμων ανήλικων κοριτσιών, γεγονός που αναζωπύρωσε τη συζήτηση στις ΗΠΑ.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τα παιδιά και να εμποδίσουμε τους αναγκαστικούς γάμους», δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μάριο Κιούμο.

Μέχρι τώρα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως και στις περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες, αν και επί της αρχής η σύναψη γάμου επιτρέπεται μεταξύ ατόμων άνω των 18 ετών, μπορούν να θεωρηθούν γάμοι ήδη από την ηλικία των 14 ετών αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων και/ ή δικαστική απόφαση.

Περισσότεροι από 3.800 ανήλικοι, σχεδόν όλοι κορίτσια, έχουν παντρευτεί στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης από το 2000 ως το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το γραφείο του κυβερνήτη.

Σε εθνικό επίπεδο η ένωση Unchained at last, που μάχεται κατά των γάμων ανηλίκων, εκτιμά ότι σχεδόν 248.000 παιδιά έχουν παντρευτεί στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, σχεδόν πάντα με άνδρες 18 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία που ισχύει στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι γάμοι επιτρέπονται από την ηλικία των 17 ετών, μόνο όμως εφόσον δικαστής έχει επιβεβαιώσει προηγουμένως ότι ο ανήλικος συμφωνεί ελεύθερα στην ένωση αυτή και ότι ο γάμος δεν θα βλάψει τη σωματική και πνευματική του υγεία.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, που μάχονταν για την αύξηση του νόμιμου ηλικιακού ορίου για τη σύναψη γάμων, χαιρέτισαν την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας και εξέφρασαν την ελπίδα και άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νέας Υόρκης.

«Σε όλο τον κόσμο ένα κορίτσι μικρότερο των 18 ετών παντρεύεται κάθε δύο λεπτά. Είναι μια παγκόσμια ντροπή όταν αυτοί οι γάμοι τελούνται στις ΗΠΑ», δήλωσε η Χέδερ Μπαρ αρμόδια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Πολιτεία του Τέξας υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα νομοθεσία για την αύξηση του νόμιμου ορίου γάμου από τα 14 στα 18 χρόνια. Έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη δικαστή ωστόσο γάμος μπορεί να τελεστεί ήδη από τα 16.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από το Pew Research μεταξύ ανήλικων ηλικίας 15 με 18 ετών έδειξε ότι οι γάμοι ανηλίκων είναι πιο συχνοί στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, κυρίως στη Δυτική Βιρτζίνια και το Τέξας. 

Σε αυτές τις δύο Πολιτείες το ποσοστό γάμων μεταξύ ατόμων ηλικίας 15 έως 17 ετών έφτανε τα 7 στα 1.000, έναντι ενός μέσου όρου 4,6 στα 1.000.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ