Πέθανε ο Παύλος Ψωμιάδης από ανακοπή καρδιάς- Ο πρώην μεγαλομέτοχος του ομίλου "Ασπίς" ήταν 78 ετών

Το παιδί μεταναστών από τον Πόντο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών μέσα στην φυλακή.

Ο επιχειρηματίας, πρώην μεγαλομέτοχος του Ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης, απεβίωσε σήμερα το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ηταν 78 ετών και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έφυγε από από καρδιακή ανακοπή. Είχε καταδικαστεί για την υπόθεση «Ασπίς» σε κάθειρξη 22 ετών.

Είχε κατηγορηθεί ότι είχε εξαπατήσει συνολικά 37.000 ανθρώπους οι οποίοι είχαν καταβάλει συνολικά 248,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ήταν κρατούμενος από τον Δεκέμβριο του 2010.

 

Ποιος ήταν ο Παύλος Ψωμιάδης
Ηταν ένα φτωχό παιδί μεταναστών από τον Πόντο και στα νεανικά του χρόνια έμενε στα παραπήγματα των Ταμπουριών στο Κερατσίνι του Πειραιά. Το 1953 ξεκίνησε να δουλεύει ως κλητήρας για να βοηθήσει την οικογένειά του και συγχρόνως παρακολουθούσε μαθήματα σε νυχτερινό Γυμνάσιο. Κάποιοι που τον θυμούνται λένε μάλιστα πως ο ίδιος ήταν αριστερών πεποιθήσεων. Ωραίος ως νέος, ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό. Στην αρχή με τη σφαιροβολία όπου αναδείχθηκε και Βαλκανιονίκης.

Στη συνέχεια στράφηκε στο καράτε, άθλημα στο οποίο κατέχει μαύρη ζώνη και ασκούνταν ακόμα και λίγο πριν από τη σύλληψή του. Ανθρωπος που δεν φοβόταν τη δουλειά (χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν πως βρισκόταν από τις 6 το πρωί κάθε μέρα στο γραφείο του μέχρι και τα 70 του), κατάφερε να εισαχθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει σε εταιρεία εμπορικών αντιπροσωπιών. Το 1967 θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Θα γίνει ασφαλιστής στην Αmerican Life και δύο χρόνια μετά θα μετακινηθεί στην Ιnteramerican. Ηδη έχει τη φήμη του πολύ δραστήριου ασφαλιστή ενώ η φυσική του γοητεία αλλά και η ευφράδειά του τον οδηγούν σε σταδιακή άνοδο. Αξέχαστη έχει μείνει η παραίνεσή του προς τους νεαρούς ασφαλιστές να έχουν ακριβό αυτοκίνητο για να «θαμπώνουν» τον πελάτη. Αλλες εποχές θα πει κανείς, άλλα ήθη. Το 1977 θα πάρει μεταγραφή για την Ασπίς Πρόνοια.

Ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο αείμνηστος γκουρού του ασφαλιστικού κλάδου Αλέξανδρος Ταμπουράς. Η σχέση των δύο ανδρών υπήρξε σχέση ζωής, με τα πάνω αλλά -δυστυχώς- και τα κάτω της, καθώς οι δύο άνδρες εξελίχθηκαν σε άσπονδους εχθρούς. Το 1987 ο Παύλος Ψωμιάδης με τις ευλογίες του Ταμπουρά εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια. 

Η δεκαετία του ’90 θα είναι η κορυφαία για τον Παύλο Ψωμιάδη καθώς θα αγοράσει στον ασφαλιστικό κλάδο «ό,τι κινείται και πουλιέται». Θα συγχωνεύσει την εταιρεία Ηλιος, θα βάλει την ΑΣΠΙΣ στο Χρηματιστήριο και φυσικά θα κάνει το μοιραίο λάθος: θα αρχίσει να κλέβει τις ίδιες τις επιχειρήσεις του θεωρώντας τις μέρος της ίδιας του της τσέπης. Τότε θα ξεκινήσει η κυκλοφορία των περίφημων Αspis Βonds ή αλλιώς «ψωμιαδόχαρτων», των ομολογιών που κατέληξαν η επιχειρηματική ταφόπλακα του πάλαι ποτέ μεγιστάνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ