Οι πρωταθλήτριες κολύμβησης από τη Συρία: Έσωσαν από πνιγμό 18 ανθρώπους & τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή του G20

Η Γιούσρα και η Σάρα Μαρντίνι, πρωταθλήτριες κολύμβησης από τη Συρία, έσωσαν από βέβαιο πνιγμό 18 άνθρώπους πάνω σε πλοιάριο προς τη Λέσβο.

Την ώρα που το βράδυ της παραμονής των εργασιών της Συνόδου G20 γίνονταν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στους δρόμους του Αμβούργου, σε μιαν αίθουσα στην αρένα Barclaycard στη συνοικία Άλτονα επικρατούσε απόλυτη σιωπή όταν δύο αδελφές με μακριά μαύρα μαλλιά βρίσκονταν στη σκηνή και πρόφεραν τον όνομά τους. «Το όνομά μου είναι Σάρα Μαρντίνι και κατάγομαι από τη Συρία, είμαι πρόσφυγας και έχω επωφεληθεί από τη γενναιοδωρία των Γερμανών».

Έσωσαν κολυμπώντας τη ζωή 18 ανθρώπων

Ξέσπασε θερμό χειροκρότημα στην αίθουσα. Εκείνη περίμενε και συνέχισε: «Χάρη σε αυτή τη γενναιοδωρία μπορώ τώρα να βοηθώ κι άλλους πρόσφυγες για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ιδρύοντας στην Ελλάδα σχολεία». Όπως για πολλούς άλλους πρόσφυγες, η Ελλάδα έγινε για τη Σάρα και την αδελφή της, Γιούσρα, τόπος δραματικών περιστατικών για τη ζωή τους. Χωρίς τα δύο κορίτσια κανένας από τους 18 ανθρώπους που επέβαιναν σε μια λέμβο δεν θα έφτανε στα ελληνικά παράλια. Ήταν Αύγουστος του 2015 όταν οι τότε ανήλικες έφυγαν από τη Συρία. Ταλαντούχες αθλήτριες, εγκατέλειψαν μια ζωή ως ανερχόμενα αστέρια στην εθνική ομάδα κολύμβησης της Συρίας και μια πατρίδα, θέατρο εμφυλίου. Από τη Δαμασκό μέσω Ιορδανίας διέφυγαν στη Σμύρνη. Με ένα ασφυχτικά γεμάτο πλοιάριο τόλμησαν όπως πολλοί άλλοι το επικίνδυνο ταξίδι στη Λέσβο.

Όπως δημοσιεύει η DW, σε κάποια στιγμή της διαδρομής, η λέμβος δεν άντεξε το βάρος κι άρχισε να βυθίζεται. Τότε οι δύο αθλήτριες πήραν την πρωτοβουλία και με ένα σχοινί ρυμούλκησαν κολυμπώντας τη βάρκα επί ώρες, ολόκληρη τη νύχτα μαζί με άλλους επιβάτες, σώζοντας από βέβαιο πνιγμό 18 ψυχές. Μια ηρωική πράξη που χάρισε στις δύο αδελφές διεθνή αναγνώριση. Αυτήν την προσοχή θέλουν τώρα να αξιοποιήσουν. Στην εκδήλωση του Αμβούργου εξήγγειλε η Σάρα όλο περηφάνια: «Η αδελφή μου έγινε ολυμπιονίκης. Και οι δύο επιζήσαμε και είμαστε πολίτες του κόσμου». Πράγματι η Γιούσρα, η μικρότερη αδελφή, πήρε εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο με την ομάδα των προσφύγων. Στόχος δεν ήταν ένα ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά ο θρίαμβος, μετά από τέτοια συγκλονιστική εμπειρία, της συμμετοχής σε μια τέτοια διοργάνωση.

Να τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή

Η Γιούσρα Μαρντίνι κολύμπησε πεταλούδα και ελεύθερο, αλλά δεν κατάφερε να πάρει μετάλλιο. Η 19χρονη πρωταθλήτρια ζει στο μεταξύ στη Γερμανία και προπονείται σε αθλητικό σωματείο του Βερολίνου. «Θέλω να διαδώσω το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες είναι κανονικοί άνθρωποι που ζουν με ψυχολογικά τραύματα και υπό άθλιες συνθήκες», είχε πει η ίδια όταν στις αρχές του χρόνου αναδείχθηκε ειδική πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους Πρόσφυγες. Και οι δύο κοπέλες θέλουν να δείξουν ότι οι πρόσφυγες έχουν ιδιαίτερες ικανότητες όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Για τη Γιούσρα αυτό μεταφράζεται και στην αποφασιστικότητα να ξεκινήσουν μια νέα ζωή και να συμβάλουν έτσι θετικά μέσα στην κοινωνία που τους δέχθηκε.

«Νομίζω ότι όλοι, από όπου κι αν κατάγονται, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους», τόνισε η Σάρα ενώπιον χιλιάδων θεατών στο Αμβούργο. Με γερμανική βοήθεια θα μπορέσει να σπουδάσει στο Βερολίνο Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες. «Είναι σημαντικό να έχει ο κάθε πρόσφυγας παντού στον κόσμο μια σωστή εκπαίδευση», λέει. Η Σάρα Μαρντίνι και η αδελφή της βρίσκονται μεν στο Αμβούργο, αλλά πολύ μακριά από τους 20 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Εκείνο που επιδιώκουν ακόμη και έτσι είναι να τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή για την υπόθεση των προσφύγων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ