Ο Ερντογάν προειδοποιεί τις πετρελαϊκές εταιρίες για την κυπριακή ΑΟΖ: «Θα χάσουν την τουρκική φιλία»

Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τις πετρελαϊκές εταιρίες που συμμετέχουν σε πρότζεκτ με τους Ελληνοκύπριους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε αυτό που αποκάλεσε ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων.

AdTech Ad AdTech Ad«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. 

Ο Τ. Ερντογάν δεν κατονόμασε τις εταιρείες.

Οι δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ για το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σε συνέδριο για την Ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Μάλιστα, τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Σας συμβουλεύουμε να απέχετε από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο»,  είπε.

"Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή', δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι "οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο «ναυάγιο» των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ