Κάσσανδρος: G20, Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκε μῦν

Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν λιτές εκφράσεις για να εκφράσουν τις μεγάλες προσδοκίες που προηγούνται ασήμαντων αποτελεσμάτων. Η ανωτέρω φράση στα νέα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως “ Κοιλοπονούσε βουνό και γέννησε ποντίκι ”.

Στην περίπτωση της συνάντησης κορυφής G-20 που γίνεται στην Γερμανία αυτή την εβδομάδα οι προσδοκίες δεν είναι καν μεγάλες και τα αποτελέσματα θα είναι καλά αν είναι μηδενικά και όχι αρνητικά.

Η εισαγωγή στην συνάντηση κορυφής είναι εντυπωσιακή στην αρνητικότητα της. Η εισαγωγή στο έργο αρχίζει με την επίσκεψη του Προέδρου Τραμπ στην Πολωνία. Εκεί η Ακροδεξιά Κυβέρνηση της του επιφυλάσσει υποδοχή συγκρίσιμη με αυτήν που έγινε όταν επισκέφτηκε την βαθύτατα καθολική Πολωνία ο Πολωνός Πάπας. Πούλμαν μεταφέρουν κατοίκους από άλλες πόλεις στην Πολωνία για να ζητωκραυγάσουν τον Πρόεδρο Τραμπ.

Η Πολωνία έχει σε πλήρη ανάπτυξη τα αντιηρωικά της ανακλαστικά, που έχουν βέβαια τεκμηριωμένο ιστορικό βάθος, αλλά είναι η κατάλληλη διπλωματικά στιγμή να τα αναζωπυρώσει δυνατά ο πρόεδρος Τραμπ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Προέδρο Πούτιν; Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν σταμάτησε εκεί.

Στην Πολωνία παρευρέθηκε και στην μίνι- συνάντηση κορυφής των Βαλτικών, Βαλκανικών και Κεντροευρωπαϊκών κρατών, την λεγόμενη Συνάντηση των τριών θαλασσών (Βαλτικής, Ευξείνου Πόντου, Αδριατικής) που συγκάλεσε η Πολωνία για να δείξει την απεξάρτηση της από την Γερμανία και την δημιουργία με την βοήθεια των ΗΠΑ ενός είδους πάρα-ΝΑΤΟ.

Έτσι ο κ. Τραμπ δημιουργεί νέο διχασμό μεταξύ “παλαιάς” και “Νέας” Ευρώπης, κατά τον προσφιλή ορισμό των Rumsfeld και Bush του 2003. Σε επιστέγασμα όλων ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στα ζητωκραυγάζοντα πλήθη: “Το ουσιώδες ερώτημα της εποχής μας είναι αν η Δύση θα επιβιώσει” - η αποσταθεροποιητική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία -η εχθρική στάση του Πούτιν στην Συρία και το Ιράκ

Ο Πρόεδρος Τραμπ, λαμβάνει μέρος επίσης στην Σύνοδο, έχοντας αρνηθεί την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης και ακυρώσει την υπογραφή Ομπάμα στην παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα. Στην Συνάντηση Κορυφής πηγαίνει και η Καγκελάριος Μέρκελ της οποίας οι δηλώσεις διαφέρουν από το συνήθως άοσμο, άχρωμο και άγευστο ύφος της.

Στο Γερμανικό Κοινοβούλιο δήλωσε: “Υπάρχει εμφανής ασυμφωνία με τις ΗΠΑ, οποίος πιστεύει ότι τα προβλήματα αυτού του κόσμου μπορούν να λυθούν με απομονωτισμό και προστατευτισμό κάνει τεράστιο λάθος”. Έκανε και άλλες σκληρές δηλώσεις για τον Πρόεδρο Τραμπ και τις ΗΠΑ με κορωνίδα την φράση που θα μείνει ιστορική: “Οι ΗΠΑ είναι πλέον μόνο Εταίροι της Γερμανίας, όχι Φίλοι”.

Εκτός από την Γερμανία στην Συνάντηση G-20 πηγαίνει και η Κίνα, κατηγορούμενη από τον Πρόεδρο Τραμπ ότι δεν έκανε αυτό που έπρεπε για να χαλιναγωγήσει τον Βορειοκορεάτη Ηγέτη και το πυρηνικό του παραλήρημα. Ο Πρόεδρος Τραμπ για να τιμωρήσει την Κίνα θα εισηγηθεί στην Δύση την εφαρμογή αυστηρών δασμών στην χαλυβουργία της Κίνας.

Η Κίνα φρόντισε να πάει στην συνάντηση συντονισμένη με την Ρωσία και έχοντας κάνει δώρο στην Γαλλογερμανική Airbus μια παραγγελία 23 δις δολαρίων με την κ. Μέρκελ παρούσα. Η Ρωσία πηγαίνει στην Συνάντηση δυσαρεστημένη και αρνητική με την Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία, Η Τουρκία πηγαίνει στην Συνάντηση δυσαρεστημένη με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Σαουδική Αραβία.

Η Γαλλία πηγαίνει στην Συνάντηση για να προβάλλει έναν παρωχημένο Νέο-Γκωλισμό. Η Ιαπωνία πηγαίνει στην Συνάντηση για να παραπονεθεί για την Κίνα, το ίδιο και η Ινδία. Στην Σύνοδο των είκοσι πλουσιοτέρων χωρών του Κόσμου που παράγουν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πηγαίνει και η χρεωκοπημένη Ιταλία, της οποίας τα ομόλογα δεν τα αγοράζει κανείς άλλος παρά μόνο η ΕΚΤ.

Το Τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας έχει καταρρεύσει και κρατιέται στην ζωή, διασωληνωμένο και αυτό, από την ΕΚΤ. Για πρώτη φορά η Ιταλία έκανε ανοικτή συζήτηση στο Κοινοβούλιο της αν πρέπει να μείνει ή να φύγει από το Ευρώ.

Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς την έξοδο, αλλά ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα Il Sole 24 Ore , ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Ιταλικών Βιομηχανιών, άνοιξε συζήτηση για το αν πρέπει η Ιταλία να μείνει ή να φύγει από το ευρώ.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου Luigi Zingales απεφάνθη κατόπιν της συζητήσεως ότι “το ευρώ είναι πολιτική και όχι οικονομική επιλογή“ για να συμπληρώσει ότι: “Από το 2008 έως το 2013, η εσωτερική ζήτηση στην Ιταλία έπεσε 16%. Πόσο περισσότερη ύφεση πρέπει να υποστούμε ακόμη, για να γίνουμε πάλι ανταγωνιστικοί;”

Η απάντηση βέβαια είναι ότι χωρίς δραματικές μεταρρυθμίσεις η Ιταλία δεν θα είναι ποτέ ανταγωνιστική εντός του ευρώ.

Αυτό έκανε τον Economist να αναρωτηθεί: Που πηγαίνει η Ιταλία, προς αναδιάρθρωση του Χρέους, η έξοδο από το ευρώ; Η απάντηση είναι και προς τα δυο. Την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ στηρίζει μόνο το κυβερνόν μειοψηφικό κόμμα.

Το γεγονός της Συνόδου ήταν η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν που άρχισε με την συζήτηση- πρωτοφανή στα διπλωματικά χρονικά - του αν και πόσο η Ρωσία επηρέασε παρεμβαίνοντας τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Φαίνεται ότι άρχισε μια συζήτηση για την ειρήνευση στην Συρία και η Ουκρανία μπήκε στον πάγο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ υπήρξε, κατά δήλωση του Υπουργού του, επιθετικός και ο Πρόεδρος Πούτιν υπήρξε ο συνήθης ανέκφραστος εαυτός του. Δεν προέκυψε σημαντική είδηση.

Με την προοπτική λοιπόν της διάλυσης του δεύτερου παγκοσμίου νομίσματος, την ρήξη ΗΠΑ -Ευρώπης, ΗΠΑ - Ρωσίας, ΗΠΑ-Κίνας, Γερμανίας-Ρωσίας, Τουρκίας-Ευρώπης, Τουρκίας-Κίνας, και άλλων μικροτέρων αντιπαραθέσεων, έληξε επιτυχώς η Σύνοδος των είκοσι πλουσιότερων χωρών του Κόσμου.

Κάσσανδρος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ