Νέα έρευνα: Δείτε ποιες μέρες και μήνες συμβαίνουν τα περισσότερα εμφράγματα

Εκτός από τις εξετάσεις της χοληστερίνης και τη ζυγαριά, για να υπολογίσετε τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα... ημερολόγιο!

Μια νέα σουηδική μελέτη καταγράφει σημαντικές διαφορές στον αριθμό των εμφραγμάτων ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας αλλά και τον μήνατου έτους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Heart Journal, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και το Πανεπιστήμιο του Ούμεο ανέλυσαν περισσότερες από 156.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω εμφράγματος σε περίοδο επτά ετών. Εξετάζοντας τα περιστατικά συγκεκριμένα ως προς τη χρονική στιγμή που συνέβησαν, προέκυψαν κάποια ενδιαφέροντα μοτίβα, όπως δημοσιεύει το onmed.gr.

Όσον αφορά τις ημέρες της εβδομάδας, τα περισσότερα εμφράγματα φάνηκε να συμβαίνουν τη Δευτέρα, ενώ τα λιγότερα το Σάββατο. Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν 11% μεγαλύτερος τη Δευτέρα σε σύγκριση με την Τρίτη, την Τετάρτη, την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Οι εργαζόμενοι νεαρής ηλικίας φάνηκε να είναι πιο ευάλωτοι στα εμφράγματα της Δευτέρας, αφού υπολογίστηκε ότι κινδυνεύουν 20% περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Όσο για τους μήνες, πιο επικίνδυνος αναδείχτηκε ο Δεκέμβριος, ενώ τα λιγότερα εμφράγματα καταγράφηκαν τον Ιούλιο.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τα παραπάνω ευρήματα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αύξηση στα περιστατικά εμφράγματος συγκεκριμένες μέρες και συγκεκριμένους μήνες μπορεί να αποδοθεί στο αυξημένο στρες.

Για παράδειγμα, η επιστροφή στη δουλειάτη Δευτέρα μετά από το Σαββατοκύριακο προκαλεί σε πολλούς εργαζόμενους στρες, ενώ ο Δεκέμβριος επίσης συνοδεύεται από αξιοσημείωτες πιέσεις (κυρίως για τις γυναίκες) λόγω της προετοιμασίας για τις γιορτές. Σε παλαιότερη μελέτη στο Lancet έχει αποδειχτεί ότι το στρες ως βιολογική διεργασία αυξάνει την καταπόνηση του καρδιαγγειακού συστήματος και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στο έμφραγμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ