Δείτε πως χιλιάδες μυρμήγκια σχηματίζουν τον Πύργο του Άιφελ (Βίντεο)

Όταν έρχονται αντιμέτωπα με ένα εμπόδιο, τα μυρμήγκια κάνουν κάτι πραγματικά έξυπνο.

Σκαρφαλώνουν το ένα πάνω στο άλλο, φτιάχνοντας έναν “πύργο” ώστε να μπορέσουν να φτάσουν την τροφή τους ή να αποδράσουν από κάποιο μέρος.

Για ένα μυρμήγκι, ένας πύργος είναι μια πραγματικά μεγάλη κατασκευή. Εκατοντάδες ή και χιλιάδες μυρμήγκια εμπλέκονται σε αυτήν την κατασκευή. Ο πύργος που σχηματίζουν, θυμίζει σε σχήμα εκείνον του Άιφελ και είναι το αντίστοιχο μιας ανθρώπινης πυραμίδας.

Το ύψος της κατασκευής μπορεί να ισούται με εκείνο 30 μυρμηγκιών, και τα μικροσκοπικά έντομα μπορούν να αντέξουν εκατοντάδες φορές το βάρος τους, χωρίς να συνθλιβούν. Η ανακάλυψη πως τα μυρμήγκια μπορούν να φτιάξουν “πύργους” σαν κι αυτόν, που στηρίζεται από ένα βασικό πυλώνα, έγινε εντελώς συμπτωματικά.

Ερευνητές του πανεπιστημίου “Georgia Tech” στις ΗΠΑ, άφησαν μια κάμερα να τραβά υλικό από μια αποικία μυρμηγκιών για τρεις ώρες, ενώ ήταν προγραμματισμένο να τα καταγράφει μόνο για δυο. “Δεν περιμέναμε να δούμε κάτι τόσο ενδιαφέρον, στην μια ώρα παραπάνω που καταγράψαμε” λέει ο επικεφαλής της έρευνας. “Μείναμε έκπληκτοι με τις διαφορετικές κινήσεις των μυρμηγκιών”.

Ο πύργος σχηματίστηκε σε ένα διάστημα 20 λεπτών. “Χωρίς σχέδιο, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια καμπανοειδή κατασκευή που θα τα βοηθούσε να επιβιώσουν” λέει ένας εκ των ερευνητών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ