Σπιτικό παγωτό φυστίκι από τον Άκη Πετρετζίκη (Vid)

Αυτή είναι η βασική συνταγή για κάθε γεύση παγωτού.

ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο γάλα 3,5 %

10 κρόκοι αυγών

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 πρέζες αλάτι

90 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. πάστα φιστίκι

Για το σερβίρισμα

50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αυτή είναι η βασική συνταγή για κάθε γεύση παγωτού. Προσθέστε διάφορα υλικά και φτιάξτε κλασικές γεύσεις όπως παγωτό βανίλια, παγωτό πραλίνα, παγωτό φράουλα, παγωτό καραμέλα ή ακόμα και πιο ιδιάιτερες γεύσεις όπως παγωτό μπισκότο, παγωτό μάνγκο, παγωτό καφέ και παγωτό amaretto!

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη.

Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός για να μην κόψει το μείγμα. Αν θέλουμε, μπορούμε να μεταφέρουμε το γάλα με μία κουτάλα.

Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μετράμε με ένα θερμόμετρο μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία τους 85ο C.

Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ για 3-5 λεπτά μέχρι να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία και να αρχίσει να πήζει.

Για να δούμε αν είναι έτοιμο το μείγμα, μπορούμε να βάλουμε σε ένα πιάτο λίγο από το μείγμα και να περάσουμε από πάνω το δάχτυλό μας. Αν αφήσει γραμμή τότε είναι έτοιμο.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να κρυώσει πιο γρήγορα το μείγμα μας.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το έτοιμο μείγμα την πάστα φιστίκι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι 25x30εκ., καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται με το μείγμα για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Ιδανικά θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 24 ώρες.

Βάζουμε σε δόσεις το μείγμα στην παγωτομηχανή. Δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 της μηχανής γιατί παίρνει όγκο.

Σερβίρουμε αμέσως ή βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο.

Σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης και λιωμένη κουβερτούρα, σε κυπελλάκι ή χωνάκι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ