E. Γλύκατζη – Αρβελέρ: Στα 90 περπατώ, στα 100 θα φτάσω και μόνο τότε θα σκεφτώ αν πρέπει να γεράσω....(ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μιλά για τα πιστεύω της, την ζωή της, την ιστορία της χώρας, την Ευρώπη, αλλά και για όσα ήθελε να κάνει και δεν μπόρεσε.

Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ νιώθεις δέος. Το δέος γίνεται μεγαλύτερο όταν τη συναντάς και ξεκινά η κουβέντα!

Φράσεις «ποτισμένες» ποίηση και ιστορία από ένα πρόσωπο που αποτελεί η ίδια ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας!

Μας υποδέχτηκε χαλαρή και ευδιάθετη στο Caramel Grecotel Boutique Resort. Απολάμβανε την ομορφιά του Κρητικού πελάγους, έχοντας όμως δίπλα της τις εφημερίδες της ημέρας.

Της Ειρήνης Τσάκα για το cretalive.gr

“Εμπρός, ρώτα με” παρότρυνε με ύφος “σκανταλιάρικου παιδιού”, και νομίζω ότι ήξερε πως η σκέψη μου εκείνη τη στιγμή ήταν “πόσα πράγματα θέλω να ρωτήσω”!

Δεν χρειάστηκαν πολλές ερωτήσεις. Δεν μπορείς να διακόψεις, όταν «εμφανίζονται» μπροστά σου ο Ηρόδοτος, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Εγγονόπουλος, ο Παλαμάς... Κι όταν τα λόγια είναι δικά της, ακούς αποφθέγματα που ξέρεις ότι καλό θα ήταν να τα κάνεις οδηγό για τη δική σου ζωή.

“Μια επιτυχία χωρίς ευτυχία δεν είναι επιτυχία” τονίζει η κ. Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, η γυναίκα που διαθέτει πληθώρα ακαδημαϊκών τίτλων και βραβεύσεων και έχει συναναστραφεί ανθρώπους κύρους από τον παγκόσμιο πολιτικό και πολιτιστικό χώρο. Για να το λέει, σκέφτεσαι, κάτι περισσότερο θα ξέρει ...

Κι όμως στα 91 της χρόνια, η κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ υποστηρίζει ότι στην Κρήτη έρχεται εδώ για να μάθει και όχι να διδάξει!

Της αρέσει η Κρήτη, γιατί – όπως λέει- εδώ νιώθει ένα είδος πατριδογνωσίας για όλη την Ελλάδα, αισθανόμενη ότι υπάρχει η «σύμπτυξη» όλης της ιστορίας της χώρας μας, την οποία χαρακτηρίζει «χωνευτήρι πολιτισμών».

“Αυτό είναι το λάθος. Μια επιτυχία χωρίς ευτυχία δεν είναι επιτυχία» υπογραμμίζει με σθένος επισημαίνοντας παράλληλα ότι “η ευτυχία έρχεται όταν είναι “δώρο ψυχής” και όχι “δώρο υλικών”...

Κι όταν ερωτάται αν είναι θετικό ή όχι να προσπαθεί η ελληνική νεολαία να βρει ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό, θέτει το θέμα σε άλλη διάσταση:

“Αν πάνε στην Ευρώπη πάνε ουσιαστικά στο σπίτι τους... Αν θεωρήσουμε “εξωτερικό” την Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι θεωρούμε πως εμείς είμαστε “Ανατολή”.

Στο βάθος δηλαδή δεν έχουμε πιστέψει ότι ανήκουμε εις την Δύσην”...

«Στα ενενήντα περπατώ, στα εκατό θα φτάσω, και μόνο τότε θα σκεφτώ αν πρέπει να γεράσω» είναι η αγαπημένη της κρητική μαντινάδα και σίγουρα αποτελεί την... προσωποποίησή της!

Ακούραστη, ακμαία, συνεχίζει το συγγραφικό της έργο, και το Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο με ποιήματα για την Πόλη, που είναι «πρωτεύουσα στην οικουμένη όλη».

Η αγάπη της για το Βυζάντιο δεν κρύβεται, όπως και η «οργή» της για τα όσα υποστηρίζουν οι γείτονες μας οι Τούρκοι και κυρίως η ηγεσίας τους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη: 

Ζήτησε να μην μιλήσουμε πολιτικά αλλά η ίδια δεν άντεξε στον πειρασμό και αναφέρθηκε σε αυτά... Κατά την ίδια, ο απολογισμός της “αριστερής” διακυβέρνησης των τελευταίων ετών στη χώρα μας δεν είναι και ιδιαίτερα αριστερός!

Αλλά ευθύνες ρίχνει περισσότερο στους “αφελής ψηφοφόρους”. Το μεγάλο λάθος, όπως υποστηρίζει, είναι ότι ψηφίζουν με το βλέμμα στο παρελθόν και όχι κοιτάζοντας το μέλλον.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ