Ένα λεπτό πολύ έντονης άσκησης ισοδυναμεί με 45 λεπτά πιο ήπιας άσκησης - Δείτε την σοβαρή μελέτη

Οι άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο ή όρεξη να ασκηθούν πολλή ώρα, αρκεί να κάνουν ένα λεπτό πολύ έντονης άσκησης.

«Οι περισσότεροι προβάλλουν την έλλειψη χρόνου ως την κύρια δικαιολογία για να μην γυμναστούν. Η μελέτη μας δείχνει ότι σε πολύ λιγότερο χρόνο είναι δυνατό κανείς να αποκομίσει συγκρίσιμα οφέλη».

Οι άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο ή όρεξη να ασκηθούν πολλή ώρα, αρκεί να κάνουν ένα λεπτό πολύ έντονης άσκησης, όπως να κάνουν ένα «σπριντ» ακόμη και στο ποδήλατο του γυμναστηρίου, πράγμα που ισοδυναμεί με 45 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο, με επικεφαλής τον καθηγητή κινησιολογίας Μάρτιν Γκιμπάλα, αν το ένα λεπτό έντονης άσκησης είναι διακεκομμένο και συνοδευθεί από εννέα λεπτά ελαφριάς άσκησης ή χαλάρωσης, οι βελτιώσεις στην υγεία και στην φυσική κατάσταση του οργανισμού είναι ανάλογες με 50 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης, όπως μεταφέρει το healthpost.gr.

«Οι περισσότεροι προβάλλουν την έλλειψη χρόνου ως την κύρια δικαιολογία για να μην γυμναστούν. Η μελέτη μας δείχνει ότι σε πολύ λιγότερο χρόνο είναι δυνατό κανείς να αποκομίσει συγκρίσιμα οφέλη», δήλωσε ο Γκιμπάλα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», πειραματίστηκαν με 25 νέους άνδρες, που προηγουμένως δεν ασκούνταν καθόλου και οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι μισοί έκαναν την παραδοσιακή πιο ήπια και πιο μεγάλης διάρκειας άσκηση και οι υπόλοιποι την εντατική άσκηση-εξπρές σε ένα όργανο «ποδήλατο». Ολοι ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα επί 12 εβδομάδες.

Η δεύτερη ομάδα έκανε το ένα λεπτό έντονης άσκησης διακεκομμένα: μετά από προθέρμανση δύο λεπτών, έκαναν τρία «σπριντ» των 20 δευτερολέπτων το καθένα και στα ενδιάμεσα έκαναν «ποδήλατο» με πολύ χαλαρό ρυθμό για δύο ή τρία λεπτά. Η όλη διάρκεια της άσκησης δεν ξεπερνούσε τα δέκα λεπτά μαζί με τα διαλείμματα.

Μετά το πρόγραμμα των 12 εβδομάδων, οι δύο ομάδες εμφάνιζαν παρόμοια αεροβική βελτίωση (κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα) της τάξης του 20% περίπου, όπως έδειξαν οι εξετάσεις στον οργανισμό τους. Επίσης είχαν παρόμοια βελτίωση στην ινσουλινοαντίσταση (πόσο καλά το σώμα αντιδρά στην ορμόνη ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο), καθώς και ίδια βελτίωση στην μυϊκή λειτουργία (όπως έδειξε η βιοψία στους μύες τους).

Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι η εναλλακτική μέθοδος εκγύμνασης (μερικά επαναλαμβανόμενα δευτερόλεπτα έντασης και λίγα λεπτά χαλαρής άσκησης), αν και πολύ πιο σύντομης διάρκειας, δεν είναι κατάλληλη για τον καθένα, καθώς απαιτεί σαφώς έντονη προσπάθεια, έστω και για ένα λεπτό. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πόσο ωφελεί σε βάθος χρόνου.

Οι Καναδοί ερευνητές θα μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα, κατ’ αρχήν κάνοντας ανάλογο πείραμα με γυναίκες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ