Τα γλυκά προκαλούν εθισμό-Το ξέρουμε, το ξέρουμε...

Τα πλούσια σε ζάχαρη σνακ μπορεί να προκαλέσουν εθισμό, διότι ενεργοποιούν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου με αυτές που διεγείρονται από ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα πλούσια σε ζάχαρη σνακ μπορεί να προκαλέσουν εθισμό, διότι ενεργοποιούν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου με αυτές που διεγείρονται από ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.



Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Λούντβιχ, καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ, θέλησαν να μάθουν γιατί αποτυγχάνουν τόσο πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.

Έτσι, επιστράτευσαν 12 υπέρβαρους ή παχύσαρκους άντρες και τους ζήτησαν να καταναλώσουν δύο ειδών μίλκσεϊκ, τα οποία παρείχαν τις ίδιες θερμίδες και είχαν την ίδια γεύση και γλυκύτητα.

Η διαφορά ήταν ότι το ένα περιείχε ταχείας απορρόφησης υδατάνθρακες και συνεπώς υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ το άλλο βραδείας απορρόφησης υδατάνθρακες και συνεπώς χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τις τέσσερις ώρες έπειτα από την κατανάλωση του μίλκσεϊκ, οι εθελοντές υποβάλλονταν σε μετρήσεις της πείνας και του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους, καθώς και σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου, για να καταγραφεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης.

Μετά την κατανάλωση του μίλκσεϊκ με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι εθελοντές παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου τους, το οποίο μειώθηκε απότομα λίγες ώρες αργότερα.

Αυτό είχε ως επακόλουθο, έπειτα από τέσσερις ώρες να εκδηλώσουν έντονη πείνα και έντονη ενεργοποίηση του επικλινούς πυρήνα (nucleus accumbens) - μιας δομής του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στις εθιστικές συμπεριφορές και ενεργοποιείται σε όσους κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο περιορισμός των υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτης, όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, μπορεί να βοηθήσει τους παχύσαρκους ανθρώπους να περιορίσουν και να ελέγξουν την λαχτάρα για φαγητό», σχολίασε ο δρ Λούντβιχ.

Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων αποτελεί ένδειξη του πόσο γρήγορα αυξάνουν και μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ύστερα από την κατανάλωσή τους.

Χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν τα περισσότερα λαχανικά, τα όσπρια, τα περισσότερα φρούτα , τα δημητριακά (ψωμί, δημητριακά πρωινού, μακαρόνια) ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικάπροϊόντα, καθώς και το κρέας, τα αυγά, το ψάρι, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί.

Υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει οτιδήποτε αυξάνει γρήγορα και απότομα το σάκχαρο, όπως τοάσπρο ψωμί, τα απλά δημητριακά πρωινού, οι πατάτες, τα γλυκά με λευκή ζάχαρη κ.ά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ