Στην Ελλάδα πρωτοποριακή επέμβαση όγκου στομάχου με ρομποτική χειρουργική χωρίς την παραμικρή αιμορραγία

Πρωτοποριακή επέμβαση Ρομποτικής Γαστρεκτομής για μεγάλο στρωματικό όγκο στομάχου (GIST) πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από την ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του χειρουργού Σάββα Κ. Χειρίδη.

Η ασθενής, ηλικίας 64 ετών εντόπισε το πρόβλημα μετά από επεισόδιο σοβαρής αιμορραγίας του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου (γαστρορραγίας). Στη γαστροσκόπηση ανευρέθη έλκος στομάχου εξαιτίας της πίεσης που ασκούσε σε αυτό ο ευμεγέθης όγκος του τοιχώματος.

Η ομάδα Ρομποτικής του Ιατρικού κατόρθωσε να αφαιρέσει τη μάζα σε υγιή όρια, χωρίς αυτή να διανοιχθεί, χωρίς την παραμικρή αιμορραγία και χωρίς να διαταραχθεί η ανατομία και η λειτουργικότητα του στομάχου. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω τεσσάρων τομών των 7χιλιοστων.

Μετά την αφαίρεση του όγκου που περιλάμβανε όλο το πάχος του γαστρικού τοιχώματος μαζί με το σημείο που αιμορράγησε, το τοίχωμα ράφτηκε ενδοκοιλιακά  με ρομποτική τεχνική, χωρίς να χρειαστεί άλλη, μεγαλύτερη τομή. Ακολούθησε μια πολύ ομαλή μετεγχειρητική πορεία, χωρίς την παραμικρή ενόχληση για την ασθενή, που έλαβε εξιτήριο με απλές οδηγίες την τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα.

"Η ρομποτική είναι ιδανική για επεμβάσεις στομάχου, είτε αυτές πραγματοποιούνται για καλοήθεις, είτε για κακοήθεις όγκους. Στη δεύτερη περίπτωση η γαστρεκτομή πρέπει να συνοδεύεται από λεπτομερή λεμφαδενικό καθαρισμό. Η τρισδιάστατη απεικόνιση, οι πολλαπλοί βαθμοί ελευθερίας των ρομποτικών εργαλείων και η διεγχειρητική πλοήγηση μέσω ρομποτικού συστήματος φθορισμού (ICG fluorescence) υποβοηθούν σημαντικά τη δουλειά μας στις σύνθετες αυτές επεμβάσεις...", δηλώνει ο Δρ.Σ.Χειρίδης, Γενικός Χειρουργός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός γραμματέας Ρομποτικής  Χειρουργικής στην Ελλάδα και συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών κατά την τελευταία δεκαετία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ