Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για την ανώτατη εκπαίδευση (LIVE)

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσσουν λεκτικά πυρά. 

Α. Τσίπρας: Περισσότερη δημοκρατία και θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων

«Μέρα προσπάθειας» για την επανεκκίνηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπήρξαν συγκλίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που το βελτίωσαν χωρίς να αλλάξουν τη φιλοσοφία του. Όπως είπε, η φιλοσοφία του ν/σ «συνοψίζεται σε περισσότερη δημοκρατία, στη θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, στο άνοιγμα των ΑΕΙ στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Στόχος ειναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Συγκροτούμε δομές που θα βοηθησουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: «Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό «σαρβάιβορ». Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι.
Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φέρνουμε έναν νόμο πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις, από τους αντιπρυτάνεις«. Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία όλων των ιδεών στα πανεπιστήμια, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίσουν άλλες εποχές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τά έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, εάν αδυνατεί να πληρώσει».
Με την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, αποκαθιστούμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Πρόκειται για στοιχειώδη κίνηση σεβασμού. Ανοίγουμε τον δρόμο για συνέργειες πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: «Φέρνετε νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια»

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην έναρξη της τοποθέτησής του στη συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση έκανε σαφές πως «Η ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιοπου ψηφίσει σήμερα η κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική παρακμή της κυβέρνησης και ροπή προς τον αυταρχισμό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενεργεί χωρίς αναστολές με νόμους σκούπα και αναρίθμητες τροπολογίες. «Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συνένοχος και ο πρόεδρος της Βουλής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το προαύλιο της Βουλής δεν είναι χώρος για διαμαρτυρία».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ως βουλευτές της ΝΔ είχατε στηρίξει άλλες επιλογές στην παιδεία. Σήμερα ψηφίζετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα. Για 5-6 θέσεις υφυπουργών και ένα έδρανο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για συγκυβέρνηση επικίνδυνη για το παρών και το μέλλον της χώρας, ενώ χαρακτήρισε το ν/σ για την παιδεία «βίαιη επιστροφή στο παρελθόν, στις υπερβολές και στις ακρότητες της δεκαετίας του '80».

«Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία με το άσυλο που έχουν ως ορμητήριο τα πανεπιστήμια. Μετατρέπετε τα πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας [...] Ασκείτε εξουσία με αντιδημοκρατικό τρόπο, αλλά θα φύγετε με τον πλέον δημοκρατικό, δηλαδή με εκλογές. Δεν μπορεί η Ελλάδα όμηρος μιας παρέας που παρανομεί και συκοφαντεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται από μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή».

Δείτε LIVE τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ