Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία εικαστικός Άσπα Στασινοπούλου

Η Άσπα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1935.

Μία από τις σημαντικότερες σύγχρονους εικαστικούς, η 'Ασπα Στασινοπούλου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Η Άσπα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1935. Σπούδασε στην Ecole Superieure des Natioanle Beaux Arts στο Παρίσι.

Στη Γαλλία γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά και καλλιτεχνικά. Επέστρεψε στην Ελλάδα και έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1966 στη γκαλερί Άστορ. Το 1968 έφυγε πάλι για το Παρίσι, απογοητευμένη από τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την άνοδο της δικτατορίας. Το 1969 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε έως το 1974.

Το έργο της περιλαμβάνει κυρίως κατασκευές και εγκαταστάσεις στον χώρο με διάφορα υλικά, καθώς και εικαστικές δράσεις. Η θεματική της ξεκινούσε από μια κριτική αντιμετώπιση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, βασισμένη στην καταγραφή καθημερινών γεγονότων, συχνά με καταγγελτική ή ανατρεπτική διάθεση. Σε πιο πρόσφατες φάσεις της δουλειάς της, εμπνέεται από μνημειακά αγάλματα αρχαιοελληνικής τέχνης, τα οποία εντάσσει σε εικαστικές δράσεις, ερμηνεύοντας με αντισυμβατικό τρόπο την παρουσία τους.

Έχει παρουσιάσει το έργο της σε περιορισμένο αριθμό ατομικών εκθέσεων, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε Άμστερνταμ και Λονδίνο. Το 2009 οργανώθηκε αναδρομική της έκθεση στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), για την οποία τιμήθηκε με το μεγάλο εκτός συναγωνισμού βραβείο της AICA Hellas.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ