Ανακαλούνται εκατομμύρια μολυσμένα αυγά σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο: τοξικά με υψηλά επίπεδα επικίνδυνου εντομοκτόνου

180 Ολλανδικά αγροκτήματα ανέστειλαν προσωρινά τις εργασίες τους.

Διατροφικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη με τις αρχές να ανακαλούν από τα ράφια και τις αποθήκες εκατοντάδες παρτίδες αυγών μολυσμένων με εντομοκτόνο.

Μόνο αυτή την εβδομάδα ανακλήθηκαν στα σύνορα Γερμανίας – Ολλανδίας 1 εκατομμύριο αυγά.

Σε ελέγχους που έγιναν στα κόπρανα κοτόπουλων, σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, βρέθηκε υψηλή συγκέντρωση του εντομοκτόνου fipronil, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση ψύλλων και τσιμπουριών, αλλά απαγορεύεται να καταναλωθεί από ζώα που προορίζονται για το τραπέζι μας, καθώς μπορεί να βλάψει σοβαρά το συκώτι, τον θυροειδή αδένα και τα νεφρά.

Οι αρχές του Βελγίου μελετούν ένα κατάλογο πελατών 2 εταιριών από την Φλαμανδία που ειδικεύονται στην πώληση παρόμοιων εντομοκτόνων, εκφράζοντας φόβους ότι τα προϊόντα αυτά αναμειγνύονται παράνομα με την δραστική ουσία για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Το σκάνδαλο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Προϊόντων της Ολλανδίας να δηλώνει ότι περιμένουν τα αποτελέσματα 600 αναλύσεων και να τονίζει ότι τα αυγά δεν πρέπει να καταναλωθούν από παιδιά σε καμία περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ολλανδία υπάρχουν τουλάχιστον 1000 αγροκτήματα που παράγουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο αυγά ετησίως, τα περισσότερα εκ των οποίων διοχετεύονται στη Γερμανία.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ