Καθόλου απλό! Η Ντίνα Νικολάου μας μυεί βήμα βήμα στο καλοκαιρινό ice tea

Η Ντίνα Νικολάου μας δείχνει πως να φτιάξουμε το καλοκαιρινό ice tea. 

Γιατί το παγωμένο τσάι διαφέρει από το ζεστό!
Επιασαν οι πρώτες ζέστες. Καιρός για απολαυστικά ροφήματα με παγωμένο τσάι που δροσίζουν τον οργανισμό, τον τονώνουν και συνήθως δεν περιέχουν αλκοόλ ή καφεϊνη. Το σπιτικό παγωμένο τσάι έχει τα δικά του μυστικά και τεχνικές παρασκευής. Ελάτε να τα μοιραστούμε και… καλή απόλαυση!

Το μυστικό για έντονο άρωμα
Οι χαμηλές θερμοκρασίες αμβλύνουν το άρωμα του τσαγιού, επομένως το ετοιμάζω πιο δυνατό από το ζεστό. Το μυστικό μου είναι ότι ετοιμάζω ένα συμπυκνωμένο ρόφημα από 2 φλτζάνια νερό και 6 φακελάκια τσάι της αρεσκείας μου, όπως δημοσιεύει η Ντίνα Νικολάου μέσα από το dinanikolaou.gr

Μόλις ετοιμάσω το ζεστό ρόφημα το αραιώνω με 6 φλιτζάνια κρύο νερό. Ετσι, έχω πρώτα ένα πολύ αρωματικό και δυνατό συμπύκνωμα, το οποίο μετά αραιώνω κατά βούληση, ώστε το τελικό, δροσερό μου ρόφημα να γίνει όσο δυνατό θέλω ή επιθυμούν οι καλεσμένοι μου.

Αν θέλω να φτιάξω πολύ δυνατό παγωμένο τσάι, απλώς αυξάνω τα φακελάκια του τσαγιού που θα μουσκέψω στο καυτό νερό, όχι όμως παραπάνω από 15 λεπτά, αφού το υπερβολικό μούλιασμα χαλάει τη γεύση του τσαγιού. Βλέπετε, το τσάι, όπως και το κρασί, περιέχει τανίνες, οι οποίες απελευθερώνονται όταν το τσάι μουλιάσει για ώρα, οπότε το πολύ μούλιασμα το πικρίζει.

Αρα, το μυστικό για δυνατό παγωμένο τσάι είναι περισσότερα φακελάκια και όχι περισσότερο μούλιασμα! Αντίθετα, για ένα ελαφρύ τσάι δεν μειώνω τον αριθμό των φακέλων, αλλά το χρόνο μουλιάσματος.

Δύο Χρήσιμες συμβουλές
1. Πάντα αφήνω το καυτό τσάι να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το βάλω στο ψυγείο, αλλιώς θολώνει. Αν πάντως θέλω να το ξεθολώσω, απλώς ρίχνω λίγο καυτό νερό.
2. Για να ετοιμάσω πιο πικάντικο τσάι προσθέτω χυμούς φρούτων με έντονη γευση (πορτοκάλι, λεμόνι, ανανά), ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό η κάποιο ποτό όπως βότκα, ρούμι, τζιν. Ετσι, έχω στη στιγμή ένα εκπληκτικό κοκτέιλ για τα καλοκαιρινά μου καλέσματα.

Η βασική συνταγή για παγωμένο τσάι
Υλικά για 10 φλιτζάνια
2¼ φλιτζάνια νερό
6 φακελάκια καλής ποιότητας τσάι της αρεσκείας μου (χωρίς αρώματα φρούτων ή μπαχαρικών)
6 φλιτζάνια κρύο νερό
λίγη ζάχαρη, για το σερβίρισμα
φύλλα από φρέσκια μέντα ή δυόσμο (στα φυτώρια)
φετούλες λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω να βράσουν τα 2¼ φλιτζάνια νερό, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει αλλά όχι έντονα. Προσθέτω τα φακελάκια του τσαγιού, αποσύρω αμέσως το σκεύος από τη φωτιά και αφήνω κατά μέρος για 15 λεπτά –όχι παραπάνω!

Βγάζω τα φακελάκια (χωρίς να τα στύψω γιατί το μείγμα θα πικρίσει) και μεταφέρω το καυτό τσάι σε μια ανθεκτική (πυρίμαχη) γυάλινη κανάτα. Προσθέτω τα 6 φλιτζάνια κρύο νερό και ανακατεύω καλά με ένα μακρύ κουτάλι.

Αφήνω το τσάι να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το σκεπάζω και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει καλά. Το σερβίρω με παγάκια και με όση ζάχαρη θέλει ο καθένας. Αν θέλω, προσθέτω μερικά φυλλαράκια από φρέσκια μέντα ή δυόσμο, για έξτρα άρωμα.

2 Σούπερ συνταγές!

Ανθρακούχο παγωμένο τσάι (κοκτέιλ) με μέντα και φράουλες
(για 12 μερίδες)

  • Ρίχνω στο μπλέντερ 500 γρ. φράουλες, πλυμένες και στεγνές, 2 κουταλιές ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και τα πολτοποιώ καλά, μέχρι να φτιάξω έναν λείο πουρέ. Τον βάζω στο ψυγείο, σκεπασμένο, μέχρι να τον χρησιμοποιήσω.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζω να βράσουν 2¼ φλιτζάνια νερό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοχλάσουν, αλλά όχι έντονα. Προσθέτω 6 φακελάκια απλό μαύρο τσάι, αποσύρω αμέσως από τη φωτιά και αφήνω κατά μέρος για 15 λεπτά. Πετάω τα φακελάκια.
  • Ρίχνω 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη σε μια γερή, πυρίμαχη κανάτα, αδειάζω εκεί το καυτό μου τσάι και ανακατεύω καλά για να λιώσει όλη η ζάχαρη. Προσθέτω 6 φλιτζάνια κρύο νερό και ανακατεύω ξανά.
  • Ανακατεύω καλά το κρύο τσάι με τον επίσης κρύο πουρέ φράουλας. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω 1 λίτρο παγωμένο φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό και ανακατεύω πολύ καλά. Βάζω στο μπολ μια κουτάλα της σούπας και αφήνω κάθε καλεσμένο να σερβιριστεί, σε ψηλό ποτήρι του νερού.

Παγωμένο τσάι με λεμόνι και αλκοόλ
(για 8 μερίδες)

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζω να βράσουν 4 φλιτζάνια νερό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει αλλά όχι έντονα. Προσθέτω 6 φακελάκια απλό μαύρο τσάι, αποσύρω αμέσως από τη φωτιά και αφήνω κατά μέρος για 15 λεπτά. Πετάω τα φακελάκια.
  • Ρίχνω σε μια πυρίμαχη, ανθεκτική κανάτα 2 φλιτζάνια συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού (κατά προτίμηση σπιτικό) και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύω. Προσθέτω το καυτό τσάι μου (μόλις περάσει το 15λεπτο) και ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτω 3 φλιτζάνια κρύο νερό, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως. Το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρω.
  • Για να σερβίρω, μοιράζω 300 ml ουίσκι ή σκούρο ρούμι σε 8 ψηλά νεροπότηρα. Ριχνω από 1 φλιτζάνι τσάι που ετοίμασα και ανακατεύω. Προσθέτω μερικά παγάκια, διακοσμώ με μερικές φετούλες λεμονιού (προαιρετικά) και σερβίρω αμέσως.