Πορτογαλία: βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές- κάηκαν 1 εκατ. στρέμματα δάσους & καλλιεργειών

Τρεις φορές περισσότερη έκταση σε σχέση με τα τελευταία δέκα χρόνια

Ολική καταστροφή αντιμετωπίζει η Πορτογαλία από τις πυρκαγιές που από τις αρχές του χρόνου έχουν κάνει στάχτη πάνω από 1.410.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργημένων εκτάσεων.

Η χώρα αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία από το 2005 και σε συνδυασμό με την υπερβολική ζέστη και τους θυελλώδεις ανέμους, οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει είναι αδύνατο να ελεγχθούν, όπως διευκρινίζει ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (ANPC), Ρουί Εστέβες, βασιζόμενος στα δεδομένα του Ινστιτούτου Προστασίας της Φύσης και των Δασών (ICNF) όπως επίσης και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας (IPMA). 

Την ώρα που πέρσι, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι αρχές είχαν επέμβει σε 7500 πυρκαγιές, φέτος ο αριθμός ανέβηκε στις 10.000, με μία από αυτές να είναι η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας: 64 νεκροί και 250 τραυματίες στην φωτιά στο Πεντρογκάου Γκραντ, στην κεντρική Πορτογαλία, στα μέσα Ιουνίου, με την αστυνομία να έχει συλλάβει 61 υπόπτους για εμπρησμό από τις αρχές του 2017.

Δύο μεγάλης έκτασης πυρκαγιές μαίνονται αυτήν την ώρα στις περιοχές Σανταρέμ και Καστέλο Μπράνκο, στα κεντρικά, για την κατάσβεση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί σχεδόν 700 πυροσβέστες, περισσότερα από 200 πυροσβεστικά οχήματα και τουλάχιστον 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα. 

Έχουν  τραυματιστεί μέχρι στιγμής 74 άνθρωποι, οι 6 σοβαρά, εκ των οποίων 32 πυροσβέστες, 4 χωροφύλακες και 13 πολίτες 

Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην κοινότητα Μασάου, στην περιοχή Σανταρέμ, όπου τουλάχιστον 2 χωριά απειλούνται από τις φλόγες. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ