Mε 90 εκατ. ευρώ τα Αστέρια Γλυφάδας αγοράζονται από την Grivalia -20% κρατάει ο όμιλος Παπαθεοχάρη

Η υλοποίηση του deal χρειάστηκε δύο χρόνια λόγω νομικών περιπλοκών.

Ένα υπερπολυτελές city resort, υπό τη διαχείριση πολύ γνωστής διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας, που θα μεταμορφώσει την έκταση των 285 στρεμμάτων στα "Αστέρια Γλυφάδας” και θα αναβαθμίσει σημαντικά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, σχεδιάζει να υλοποιήσει η Grivalia Hospitality, θυγατρική της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Grivalia Properties.

Όπως ανακοινώθηκε, η Grivalia Hospitality (ξενοδοχειακή πλατφόρμα της Grivalia ) έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 80% της εταιρείας Ναυσικά Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Επιχειρήσεων Παπαθεοχάρη, μισθώτριας των Αστεριών στην Γλυφάδα

Με βάση το προσύμφωνο που υπεγράφη, η Grivalia καταβάλλει συνολικά 29,5 εκατ.ευρώ (17,174 εκατ. ευρώ κυρίως για υποχρεώσεις του πωλητή προς δημόσιους οργανισμούς και ασφαλιστικά ταμεία και 12,325 εκατ. για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, υπέρ ιδιώτη δανειστή). Το υπόλοιπο 20% της "Ναυσικά” θα παραμείνει στον έλεγχο του ομίλου Παπαθεοχάρη

Πέραν των 29,5 εκατ.ευρώ, η Grivalia Hospitality που σχεδιάζει να αναβιώσει το φημισμένο ξενοδοχείο "Αστέρια" που λειτουργούσε κατά το παρελθόν στην έκταση (το ακίνητο ανήκει σήμερα στην ΕΤΑΔ – Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), θα επενδύσει επιπλέον κεφάλαια άνω των 60 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία ενός high-end τουριστικού προορισμού, μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και τον αερολιμένα "Ελευθέριος Βενιζέλος”. 

Η επένδυση θα δημιουργήσει περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας και θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά την έκταση των 285 στρεμμάτων των πρώην "Αστεριών Γλυφάδας”, που σήμερα στεγάζει επιχειρήσεις του ομίλου Επιχειρήσεων Παπαθεοχάρη.

 Στην έκταση που έχει ονομαστεί Asteras Glyfadas Complex σήμερα λειτουργούν χώροι εστίασης, αναψυχής και εκδηλώσεων (Balux, Ark, Dreams, Septem κ.α).

Ο γνωστός επιχειρηματίας με πολυετή παρουσία στο κλάδο της ψυχαγωγίας (με το "Διογένης” κ.α.), είχε συστήσει τη "Ναυσικά Ανώνυμη Εταιρεία –Τουριστικές – Καλλιτεχνικές – Ναυτιλιακές –Οικοδομικές Επιχειρήσεις", η οποία έχει, μέσω της Εθνικής Τράπεζας, την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΑΔ προ τετραετίας υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης (μέχρι το 2042) του ακινήτου με την Εθνική Τράπεζα. Εν συνεχεία η τελευταία υπομίσθωσε το ακίνητο στην "Nαυσικά Α.Ε" του ομίλου Παπαθεοχάρη.

 Η "Ναυσικά”, όπως πληροφορούμαστε από το capital.gr, αποτελεί μετεξέλιξη της εταιρείας ΕΣΤΡΕΛΙΑ Τουριστική που ανήκε στο άλλοτε γνωστό όμιλο Αλλαμανή (ΑΛΤΕ - Alfa Alfa Holdings) που πτώχευσε.

Η ΕΣΤΡΕΛΙΑ είχε ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τουριστικής εκμετάλλευσης που προέβλεπε τη δημιουργία μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας (850 κλίνες), δύο διώροφα συγκροτήματα για συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια, πάρκινγκ κ.ά., ωστόσο οι οικονομικές περιπέτειες του ομίλου Αλλαμανή εμπόδισαν το σχέδιο. 

Στα χέρια του ομίλου Παπαθεοχάρη, υπήρξαν εξίσου φιλόδοξα σχέδια για την έκταση που προέβλεπαν τη δημιουργία ενός 5άστερου ξενοδοχείου "Asteras Glyfadas Bungalows Resort", τα οποία επίσης δεν υλοποιήθηκαν.

Η είσοδος της Prudential 

Η Grivalia Hospitality θα προχωρήσει στη δημιουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχείου με bungalows και καμπάνες, συνεδριακού κέντρου κ.α. 

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι, μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη της θυγατρικής της ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα.

Η εταιρεία συστήθηκε στα μέσα του 2015 με έδρα το Λουξεμβούργο, με στόχο να αποτελέσει το ξενοδοχειακό βραχίονα της ΑΕΕΑΠ και να αξιοποιήσει ευκαιρίες στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού και ειδικότερα σε τουριστικά και ξενοδοχειακά ακίνητα.

Πρόσφατα ενισχύθηκε σημαντικά καθώς στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθαν ισχυροί όμιλοι μέσω ΑΜΚ.

Μέτοχοι της είναι σήμερα η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων M&G Ιnvestments, επενδυτικός βραχίονας της Prudential Group σε Μ. Βρετανία και Ευρώπη (50%), η Grivalia Properties (25% και η ασφαλιστική Eurolife ERB (25%), αμφότερες οι δύο τελευταίες ελεγχόμενες από τον όμιλο Fairfax. 

Η εταιρεία υλοποιεί επίσης μια μεγάλη επένδυση στο Pearl Island, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά, 13.230 στρ., στο Αρχιπέλαγος Las Perlas του Παναμά, όπου μεταξύ άλλων θα δημιουργηθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα Ritz Carlton Reserve.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ