Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μας δείχνει 10 τρόπους για να να κάνουμε τη σαλάτα μας πιο απολαυστική!

Ας καταρρίψουμε τους μύθους, σύμφωνα με τους οποίους αν φάμε σαλάτα θα πεινάμε μετά από μία ώρα, καθώς και ότι δεν είναι ιδιαίτερα γευστικές.

Ακόμα και αν δεν έχετε θέσει ως βασικό στόχο της χρονιάς την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, ελάτε να δούμε μαζί τρόπους για να κάνουμε τις σαλάτες μας πιο απολαυστικές. Ας καταρρίψουμε τους μύθους, σύμφωνα με τους οποίους αν φάμε σαλάτα θα πεινάμε μετά από μία ώρα, καθώς και ότι δεν είναι ιδιαίτερα γευστικές.

Παρακάτω θα βρείτε 10 τρόπους, που αν τους ακολουθήσετε, θα καταφέρετε να κανετε τη σαλάτα σας το πιο απολαυστικό γεύμα της ημέρας.

1. Καρυκεύουμε τα λαχανικά

Ο σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε τη σαλάτα μας πολύ αλμυρή, αλλά με μια πρέζα αλάτι να ενδυναμώσουμε τη φυσική γεύση των χόρτων και των λαχανικών μας. Μια καλά αρωματισμένη σαλάτα κάνει τη διαφορά!

2. Ανακατεύουμε φρέσκα μυρωδικά με τα λαχανικά

Αυτός θα γίνει ο αγαπημένος σας τρόπος για να χρησιμοποιείται τα φρέσκα μυρωδικά, που βρίσκονται στο ψυγείο. Όταν μιλάμε για φρέσκα λαχανικά, σκεφτείτε τα αρώματα από μαϊντανό, βασιλικό, κόλιανδρο, μέντα και εστραγκόν. Μια μικρή ποσότητα από φρεσκοκομμένα μυρωδικά δίνει μια άλλη γευστική διάσταση στη σαλάτα μας και την κάνει ακόμα πιο φρέσκια και ευχάριστη στην κατανάλωση.

3. Επιλέγουμε προϊόντα εποχής

Βασική αρχή μας για να φτιάξουμε μία σαλάτα θα πρέπει να είναι η επιλογή υλικών εποχής, που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή. Για το χειμώνα, προτιμάμε υλικά όπως λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, κολοκύθα, κ.λπ. Το καλοκαίρι επιλέγουμε τα κολοκυθάκια, τις ντομάτες και τα φρέσκα μούρα. Τα υλικά εποχής έχουν πάντα καλύτερη γεύση και είναι πιο απολαυστικά.

4. Δεν επιλέγουμε μόνο λαχανικά με φύλλα

Για τη σαλάτα μας υπάρχουν πάρα πολλά λαχανικά εκτός από αυτά που έχουμε συνηθίσει (μαρούλι, λάχανο κ.λπ.). Χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας και αναζητούμε λαχανικά όπως μπρόκολο, κολοκύθα ή και σέλερι.

5. Ψήνουμε για το κάτι παραπάνω

Η σαλάτα δεν χρειάζεται να αποτελείται μόνο από ωμά λαχανικά. Τα ψητά λαχανικά, όχι μόνο ανοίγουν την πόρτα σε θρεπτικά προϊόντα, όπως γλυκοπατάτες, κολοκύθα και ρέβες, αλλά δίνουν και μια διαφορετική διάσταση στη σαλάτα μας.

6. Δεν ξεχνάμε τη δύναμη των πρωτεϊνών

Όταν φτιάχνουμε σαλάτα, η οποία θα αποτελέσει το βασικό μας γεύμα, δε ξεχνάμε να προσθέσουμε έστω και μία πηγή πρωτεΐνης. Κάνει όλη τη διαφορά για μια θρεπτική και απολαυστική σαλάτα. Κρέας, ψάρι και αβγά είναι μια σταθερή επιλογή, αλλά μην ξεχνάμε τα φασόλια, τα καρύδια και την κινόα, για να ενισχύσουμε τη σαλάτα μας.

7. Προσθέτουμε μερικά απολαυστικά λιπαρά

Μην φοβάστε τα λιπαρά. Υλικά όπως το αβοκάντο, η φέτα, το κατσικίσιο τυρί και το τραγανό μπέικον, όχι μόνο είναι πεντανόστιμα, αλλά θα κρατήσουν το στομάχι σας γεμάτο και δε θα πεινάτε μετά από μία ώρα.

8. Επιλέγουμε προϊόντα για καλύτερη υφή

Όταν επιλέγουμε τα προϊόντα της σαλάτας, πρέπει να σκεφτόμαστε όχι μόνο την γεύση, αλλά και την υφή της κάθε μας προσθήκης. Ένα συνονθύλευμα από κριτσανιστά (καρύδια), σκληρά (αποξηραμένα φρούτα), τραγανά (πιπεριές ή μάραθο) και μαλακά (αβοκάντο ή βρασμένα αβγά) προϊόντα, αποτελεί τη σίγουρη επιτυχία για μια ισορροπημένη και νόστιμη σαλάτα.

9. Βρίσκουμε την κατάλληλη γευστική ισορροπία των προϊόντων

Εξίσου σημαντική με την επιλογή υλικών με διαφορετική υφή, είναι και η επιλογή προϊόντων που θα εξασφαλίσουν την κατάλληλη γευστική ισορροπία. Για αυτό επιλέγουμε μια ποικιλία υλικών και dressing που θα ενώσουν γλυκές, αλμυρές, ξινές, ακόμα και πικρές ή πικάντικες γεύσεις.

10. Ετοιμάζουμε ζεστό dressing

Η τελευταία, αλλά ουσιαστική πινελιά, είναι να ζεστάνουμε το dressing μας στο φούρνο μικροκυμάτων, προτού το ρίξουμε πάνω στη σαλάτα. Φυσικά, για αυτή την τελευταία συμβουλή υπάρχουν dressings που λειτουργούν πολύ καλύτερα, όπως κάθε είδους vinaigrette και ειδικά αν έχουμε μείγμα από ψητά λαχανικά στη σαλάτα μας.

 

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση.

 

Who is Who

 

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America.

Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική.

Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.

Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.