Καράτε και «όσκαρ πολιτικής» τα «όπλα» της Topwoman Προέδρου της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε που συναντά και συμβουλεύεται ο Ομπάμα!

Είναι γνωστή για τις φιλοευρωπαϊκές θέσεις της, το σκληρό της χαρακτήρα ενώ το 2013 έλαβε το βραβείο Καρλομάγνου -ή αλλιώς το Οσκαρ της πολιτικής- για την αφοσίωσή της στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. 

Είναι γνωστή για τις φιλοευρωπαϊκές θέσεις της, το σκληρό της χαρακτήρα ενώ το 2013 έλαβε το βραβείο Καρλομάγνου -ή αλλιώς το Οσκαρ της πολιτικής- για την αφοσίωσή της στα ευρωπαϊκά ιδεώδη.  



Ο λόγος για την αμφιλεγόμενη πολιτικό Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, την Πρόεδρο της Λιθουανίας, η οποία φωτογραφίζεται συχνά-και πάντα με χαμόγελο- δίπλα στον Πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα. Ακόμα και μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, εκείνη συναντιέται με τον Πρόεδρο της Αμερικής και φωτογραφίζεται στο πλευρό του, όπως γράφει το protothema.gr.



Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε γεννήθηκε πριν από 57 χρόνια στο Βίλνιους της Λιθουανίας και ανέλαβε πρόεδρος της Λιθουανίας το 2009. Εξελέγη μάλιστα και από τον πρώτο γύρο των εκλογών κερδίζοντας το 69% των ψήφων.

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της το όνειρό της από μικρό κοριτσάκι ήταν να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας της.



Εκτός από τη μαύρη ζώνη στο καράτε, τα ενδιαφέροντά της και οι προτιμήσεις της παραμένουν άγνωστα, ενώ η ίδια έχει κρατήσει την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Επί υπαρκτού σοσιαλισμού σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Λένιγκραντ και παράλληλα εργάστηκε σε γουνοποιία. Επέστρεψε στην πατρίδα της, ανέλαβε γραμματέας στην Ακαδημία Επιστημών και κατόπιν δίδαξε ως λέκτορας πολιτική οικονομία. Τη δεκαετία του '90 και έως το 2004, όταν ανέλαβε επίτροπος στην Ε. Ε., ενεπλάκη στην πολιτική, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και, μεταξύ άλλων, διετέλεσε στέλεχος της πρεσβείας της Λιθουανίας στις ΗΠΑ. Τα ΜΜΕ την αποκαλούν «σιδηρά κυρία» και θεωρούν πως πρότυπό της είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ.  Η κυρία Γκριμπαουσκάιτε μιλάει εκτός από λιθουανικά και αγγλικά, ρωσικά, γαλλικά και πολωνικά.

To 2014 η Λιθουανία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. για ένα εξάμηνο. Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δηλώνει ότι προς το παρόν θέλει να επικεντρωθεί σε αυτό και όχι να σκεφθεί εάν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος της Λιθουανίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ