Νέες συλλήψεις Γερμανών στην Τουρκία - Προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Βερολίνο

Οι συλλήψιες φέρονται να έγιναν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. 

Άλλο ένα ζευγάρι Γερμανών πιστεύεται ότι τέθηκε υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία και ένα από τα μέλη του παραμένει προφυλακισμένο, ενώ στο άλλο απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας Μάρτιν Σέφερ είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τις συλλήψεις που φέρονται να έγιναν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επισήμανε ότι ο φαινομενικά τυχαίος τρόπος που η Άγκυρα προχωράει σε συλλήψεις και προφυλακίσεις προκαλεί «τη μέγιστη ανησυχία» στο Βερολίνο.

Ο Σέφερ υπενθύμισε ότι όσοι ταξιδεύουν στην Τουρκία οφείλουν να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους, αλλά επισήμανε πως το Βερολίνο δεν έχει την πρόθεση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, τουλάχιστον άμεσα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, η Γερμανία έχει αναστείλει όλες τις σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία, παραμένουν τεταμένες, αποκάλυψε χθες Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η δήλωσή του καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο γνωστοποίησε το ζευγάρι γερμανών πολιτών πιστεύεται ότι έχει τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία.

Ο Γκάμπριελ σημείωσε ότι το Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να εξάγει όπλα σε κράτη που είναι σύμμαχοί του στο NATO, εάν του ζητείται.

Όμως επέμεινε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν στην τρέχουσα συγκυρία και πρόσθεσε ότι σχεδόν όλες οι εξαγωγές όπλων έχουν μπει στον πάγο.

Χθες βράδυ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής ότι «έχουμε αλλάξει πολιτική» έναντι της Άγκυρας και πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για την αναστολή ή την οριστική διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ