Ποια είναι η σκανδιναβική διατροφή ιδανική στην πρόληψη της άνοιας; Πόσο "κλέβει" την μεσογειακή…

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ψάρια, λαχανικά (όχι ρίζας), φρούτα, ρύζι και κοτόπουλο, μαζί με κατανάλωση νερού και τσαγιού, μπορεί να συμβάλλει στο να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής όσο μεγαλώνουμε.

Οι ερευνητές που εξέτασαν το κατά πόσο η διατροφή με βάση τα σκανδιναβικά πρότυπα μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία σε 2.223 ανθρώπους  διαπίστωσαν ότι το κρασί, σε ελεγχόμενες ποσότητες, όπως επίσης και τα ζυμαρικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Η ομάδα του Karolinska Institutet της Σουηδίας, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη παρουσίασε τα ευρήματα στο Alzheimer's Association International Conference στο Λονδίνο.

Βρέθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν τη διατροφή πιστά, παρουσίαζαν 80% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης γνωστικής φθοράς στο μέλλον. 

Οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν ότι βρέθηκαν κι άλλες συγκεκριμένες τροφές, που εντάσσονται στις διατροφικές συνήθειες των Σουηδών, οι οποίες συμβάλλουν θετικά και δεν είχαν εξεταστεί σε προηγούμενες μελέτες.

Άλλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο έδειξαν ότι η διατροφή MIND, που περιορίζει το κόκκινο κρέας και τα γλυκά και συστήνει ξηρούς καρπούς, μούρα, φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ελαιόλαδο, όπως επίσης και η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, με μειωμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην πρόληψη. 

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η έμφαση σε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφών φυτικής προέλευσης, κάτι που φαίνεται πως βοηθά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ