Επαναστατικό κούριερ- drone: Τυλίγεται γύρω από το φορτίο πριν την πτήση σαν πακέτο ταχυδρομείου

Δεν πρόκειται ποτέ να κολλήσει στην κίνηση.

Τη δυνατότητα να παραδίδει δέματα μέχρι και 500 γραμμαρίων έχει ένα νέο drone το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές του EPFL- και παρουσιάζει και άλλα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

Όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, δεν πρόκειται ποτέ να κολλήσει στην κίνηση, όπως θα μπορούσε να συμβεί με έναν κανονικό κούριερ, είναι προγραμματισμένο να αποφεύγει τα εμπόδια και μπορεί να φτάσει σε προορισμούς που βρίσκονται σε ανώμαλο έδαφος. Παράλληλα, το προστατευτικό του κλουβί και η δυνατότητά του να διπλώνεται σημαίνει πως μπορεί να μεταφέρεται σε σακίδιο και να χρησιμοποιείται με ασφάλεια, όπως δημοσιεύει η naftemporiki.gr

EPFL

Το drone αυτό σχεδιάστηκε στο Laboratory of Intelligent Systems του EPFL, με χρηματοδότηση του NCCR Robotics. Η κεντρική ιδέα πίσω από τον σχεδιασμό του είναι πως στην ουσία τυλίγεται γύρω από το φορτίο πριν την πτήση, όπως ένα πακέτο ταχυδρομείου. Το αναδιπλούμενο κλουβί από ίνες άνθρακα προστατεύει το σκάφος και το φορτίο σε περίπτωση σύγκρουσης ή πτώσης.

Επίσης, ο χρήστης μπορεί να το πιάσει στον αέρα ενώ βρίσκεται εν πτήσει, χωρίς να φοβάται μην τραυματιστεί από τους έλικές του, που βρίσκονται εντός της δομής και διαθέτουν σύστημα ασφαλείας ώστε να σταματούν όταν το κλουβί ανοίγει.

Ο σχεδιασμός τύπου «οριγκάμι» σημαίνει ότι μπορεί να διπλώνεται και να ξεδιπλώνεται με μια κίνηση. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, γίνεται επίπεδο μέσα σε δευτερόλεπτα, μειώνοντας το μέγεθός του κατά 92%, έτσι ώστε να μπορεί να μπει με ευκολία μέσα σε ένα σακίδιο.

EPFL

Όσον αφορά στις πτητικές του ικανότητες, είναι ένα multicopter με τέσσερις έλικες, που μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, κάτι που αυξάνει το επίπεδο ακριβείας του. Επίσης, μπορεί να μεταφέρει πακέτα βάρους μέχρι 500 γραμμαρίων σε απόσταση 2 χλμ. Η πτήση γίνεται μέσω ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού αυτόνομης πτήσης, που επιτρέπει τον προγραμματισμό της παράδοσης, δημιουργώντας ένα σχέδιο πτήσης που διασφαλίζει την αποφυγή εμποδίων όπως δέντρα και κτήρια. Ακόμη, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του σε πραγματικό χρόνο σε tablet ή smartphone- ενώ, όταν το πακέτο παραδοθεί, το αεροσκάφος επιστρέφει μόνο του.

Η συσκευή διαθέτει επίσης ένα σύστημα προστασίας απέναντι σε χάκερ που θα επιχειρούσαν να πάρουν τον έλεγχό του.

Όπως σημειώνει ο Πρζέμισλαβ Κορνατόφσκι, που ανέπτυξε το drone, στόχος τώρα είναι η αύξηση των δυνατοτήτων μεταφοράς φορτίου και η ενίσχυση της αυτονομίας του. Επίσης, το σκάφος θα διαθέτει αλεξίπτωτο για αυξημένη ασφάλεια σε περίπτωση που υποστεί βλάβη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ