Η ιστορία της κοσμοπολίτισσας & πανέμορφης ορχιδέας - Συμβουλές για να την φροντίσετε σωστά (ΦΩΤΟ)

Ο συνολικός αριθμός των ειδών ορχιδέας σ' όλον τον πλανήτη εκτιμάται γύρω στις 25.000.

Οι Ορχιδέες είναι καλλωπιστικά μονοκοτυλήδονα φυτά τα οποία συνθέτουν την οικογένεια των Ορχιδοειδών, τη μεγαλύτερη των ανθοφόρων φυτών.

Στον κατάλογο του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου του Kew βρίσκονται 880 γένη και σχεδόν 22.000 είδη ορχιδέας.

Ο συνολικός αριθμός των ειδών ορχιδέας σ' όλον τον πλανήτη εκτιμάται γύρω στις 25.000, αλλά διαφωνίες ταξινόμησης μεταξύ των ειδικών κάνουν αδύνατο για την ώρα τον προσδιορισμό του ακριβή αριθμού των ειδών της οικογένειας.

Τα μεγαλύτερα γένη της οικογένειας είναι τα ακόλουθα:

Bulbophyllum 

Epidendrum 

Dendrobium 

Pleurothallis 

Επίσης είναι εξαιρετικά δημοφιλή τα ακόλουθα καλλιεργούμενα γένη:

Vanilla

Orchis

Phalaenopsis

Cattleya

Βασικές φροντίδες για την ορχιδέα 

Με 30.000 διαφορετικά είδη ορχιδέας, είναι αδύνατο να δοθούν γενικές οδηγίες για τη φροντίδα και την καλλιέργεια. Ωστόσο, από την όψη μιας ορχιδέας, μπορεί να συμπεράνουμε τις προτιμήσεις της για το φως, το νερό, και το υπόστρωμα ανάπτυξης, όπως αναφέρει το kallinis.gr.

Αν το φυτό έχει λίγα φύλλα ή δερματώδη φύλλα (όπως οι περισσότεροι cattleyas και oncidiums), είναι πιθανό να χρειάζεται ένα υψηλής έντασης φως. Αν τα φύλλα είναι μαλακά (όπως κάποια Phalaenopsis και πιο paphiopedilum), είναι πιθανό να είναι ευαίσθητη στο άμεσο και δεν πρέπει να τοποθετείται σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο που βλέπει στο νότο.

Εάν η ορχιδέα έχει υπερτροφικούς βλαστούς (pseudobulbs) , θα πρέπει να ποτίζεται με φειδώ, και πρέπει να καλλιεργείται επάνω σε μεγάλα κομμάτια από φλοιό ή βράχο λάβας. Εάν η ορχιδέα δεν έχει υπερτροφικούς βλαστούς, μπορεί να απαιτήσει πιο συχνό πότισμα και θα πρέπει να καλλιεργείται σε υπόστρωμα με περισσότερη υγρασία όπως βρύα.

Φως

Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να υπάρχει 12-14 ώρες φως κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Σε ένα τροπικό περιβάλλον, η διάρκεια και η ένταση του φυσικού φωτός δεν μεταβάλλεται όπως συμβαίνει σε εύκρατα κλίματα. Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε με τεχνητό φως για να τις κρατήσετε υγιείς κατά τους χειμερινούς μήνες.

Νότια – νοτιοανατολικά παράθυρα είναι συνήθως το καλύτερο σημείο για ορχιδέες. Δυτικά παράθυρα μπορεί να είναι πολύ ζεστά, και τα βόρια συνήθως είναι πολύ σκοτεινά. Εάν δεν έχετε ένα καλό παράθυρο για τις ορχιδέες σας, είναι θεμιτό μια πηγή τεχνητού φωτισμού.

Υπόστρωμα

Οι επίγειες ορχιδέες, όπως οι paphiopedilums και ορισμένες cymbidiums, αναπτύσσονται στο έδαφος. Αλλά τα περισσότερα τροπικά ορχιδέες είναι επίφυτα, πράγμα που σημαίνει ότι αναπτύσσονται στον αέρα και όχι στο χώμα. Οι σαρκώδεις ρίζες τους καλύπτονται με ένα στρώμα λευκών κυττάρων που ονομάζεται velamen, η οποία ενεργεί ως σφουγγάρι για να απορροφήσει το νερό. Η επικάλυψη προστατεύει επίσης τις ρίζες από τη θερμότητα και την απώλεια υγρασίας.

Ένα υπόστρωμα ορχιδέας πρέπει να παρέχει καλή κυκλοφορία του αέρα και να επιτρέπει την αποστράγγιση του νερού πολύ γρήγορα. Θα πρέπει επίσης να δίνει στις ρίζες ασφαλές χώρο να προσκολλώνται. Ανάλογα με το είδος ορχιδέας, μπορεί να ευδοκιμούν σε τύρφη, βρύα, φλοιό έλατου , αποξηραμένες ρίζες φτέρης, πετροβάμβακα, περλίτη, ψήγματα φελλού, πέτρες, ίνες καρύδας, πέτρες από λάβα ή ένα μείγμα που συνδυάζει πολλά από αυτά τα υλικά . Μερικά επίφυτα ορχιδέας μπορεί επίσης να είναι κολλημένα σε πλάκες, δέντρα, φτέρες ή φελλό. Κατά γενικό κανόνα, ο φλοιός από έλατο είναι το πιο δημοφιλές υπόστρωμα ανάπτυξης.

Πότισμα

Οι περισσότερες ορχιδέες μπορούν να ανεχθούν την ξηρασία πολύ καλύτερα από ότι ι μπορούν να αντέξουν την υπερβολική υγρασία. Τίποτα δεν σκοτώνει μια ορχιδέα ταχύτερα από το στάσιμο νερό μέσα στη γλάστρα της. Χωρίς επαρκή κυκλοφορία του αέρα, τα φυτά ασφυκτιούν και πεθαίνουν.

Ως ένα πολύ γενικό κανόνα, οι ορχιδέες θα πρέπει να ποτίζονται μια φορά την εβδομάδα. Θα πρέπει το καλλιεργητικό υπόστρωμα να στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων και η περίσσεια του νερού δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τις ρίζες ή το υπόστρωμα ανάπτυξης. Μετά τη μεταφύτευση οι περισσότερες ορχιδέες δεν αναπτύσσονται για αρκετούς μήνες γι΄αυτό και το νερό πρέπει να παρέχεται με μεγάλη φειδώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναπροσαρμογής.

Υγρασία

Τα περισσότερα τροπικά είδη ορχιδέας προτιμούν τα επίπεδα υγρασίας από 60 έως 80 τοις εκατό. Το χειμώνα το επίπεδο υγρασίας στα περισσότερα σπίτια κυμαίνεται πιο κοντά στο 30 τοις εκατό. Γι αυτό το λόγο είναι καλό να τοποθετούμε τις ορχιδέες μας πάνω σε ένα δίσκο με χαλίκι που έχει μέσα νερό.

Λίπανση

Χρησιμοποιήστε ένα υγρό λίπασμα, και αραιώστε το περισσότερο από ότι θα κάνατε για άλλα φυτά. Λίπανση πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν τα φυτά βρίσκονται σε ενεργό βλάστηση. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες ορχιδέες δεν πρέπει να λιπανθούν στην καρδιά του χειμώνα ή αμέσως μετά τις μεταφυτεύσεις. Πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν ένα λίπασμα 30-10-10, αν και άλλοι προτιμούν 10/10/10 ή 10/10/30. Γαλάκτωμα ή εκχυλίσματα από φύκια ή ψάρια παρέχει απαραίτητα ιχνοστοιχεία .

Γλάστρες και μεταφυτεύσεις

Οι ορχιδέες αρέσκονται σε μικρές γλάστρες. Τα πλαστικά δοχεία προτιμώνται σε σχέση με τα πήλινα διότι κατά τις μεταφυτεύσεις οι ρίζες ξεκολλάνε πιο εύκολα. Επίσης και οι υαλομένες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Για να διασφαλιστεί η καλή αποστράγγιση, μπορείτε να συμπληρώσετε στο κάτω μέρος της γλάστρας κομμάτια φελιζόλ. Το στέμμα του φυτού (το όριο μεταξύ υπέργειου και υπόγειου μέρους) πρέπει να είναι λίγο κάτω από την κορυφή της γλάστρας. Μερικές φορές είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι σύρμα για να παραμείνει σταθερό το φυτό μέχρι να ριζώσει καλά

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιασμός στις ορχιδέες από σπόρο είναι αρκετά δύσκολο. Σε αντίθεση με τους σπόρους άλλων φυτών, οι σπόροι της ορχιδέας δεν περιέχουν θρεπτικούς ιστούς αποθήκευσης. Για να αναπτυχθεί, ο σπόρος πρέπει να προσγειωθεί σε μέρος που θα βρει ένα συγκεκριμένο είδος μυκήτων που μπορούν να διαπεράσουν τις ρίζες του και να μετατρέψουν τα θρεπτικά συστατικά σε χρήσιμη μορφή. Επίσης τα σποριόφυτα αργούν ιδιαίτερα να μπουν σε άνθηση.

Είναι πολύ πιο εύκολο να πολλαπλασιάσουμε ορχιδέες με διαίρεση. Αλλά να θυμάστε ότι η διαίρεση ενός φυτού σημαίνει αναστολή της άνθησης για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τα κομμάτια που θα διαιρεθούν πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα γιατί τα μικρά τμήματα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ωριμάσουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ