Η επιστροφή της Polaroid στην αναλογική φωτογραφία με τη OneStep 2

Το θρυλικό brand επανακάμπτει.

Δέκα χρόνια μετά τη σιωπηλή αποχώρηση της Polaroid από τη στιγμιαία και την αναλογική φωτογραφία, το θρυλικό brand επανακάμπτει. Ή τουλάχιστον μοιάζει διατεθειμένο να το προσπαθήσει σε έναν υπερκορεσμένο κλάδο όπου όμως κυριαρχεί η ευκολία της ψηφιακής λήψης.

Η Polaroid OneStep 2 είναι η σύγχρονη έκδοση της κλασικής κάμερας που έκανε την πρώτη της εμφάνιση πριν από 40 χρόνια. Δεν τη θυμίζει απλώς σχεδιαστικά, αλλά «δανείζεται» όλες τις αναλογικές της αρετές και το στυλ άμεσης εκτύπωσης φωτογραφιών (με περιθώρια) που την καθιέρωσε.

Του Γιάννη Γορανίτη στο lideral.gr

Παρότι επιμένει στο φιλμ, μοιάζει να προσπαθεί να παρακολουθήσει τις σύγχρονες εξελίξεις, αξιοποιώντας πχ σύγχρονες μπαταρίες. Όπως δηλώνει ο κατασκευαστής της πάντως, ο στόχος του ήταν η δημιουργία μιας εύχρηστης αναλογικής στιγμιαίας κάμερας για τη σύγχρονη εποχή.

Συμβατή με νέο τύπο φιλμ

Η νέα μηχανή της Polaroid διαθέτει φακό σταθερής εστίασης (106mm) και ενσωματωμένο φλας. Είναι συμβατή με το νέο ‘i-type’ φιλμ αλλά και το γνωστό 600άρι. Ο νέος τύπος φιλμ (το «i» εκ του incredible), θα διατίθεται σε έγχρωμο και ασπρόμαυρο –τα αρχικά πακέτα που θα διατεθούν θα προσφέρουν 8 στάσεις με κόστος €15,99. Όσοι πάντως συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την παλιά τους Polaroid, δεν θα έχουν δυνατότητα χρήσης των φιλμ i-type.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα της σύγχρονης εποχής ενσωματώνει μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 1100mAh, η οποία είναι επαναφορτιζόμενη μέσω USB. Οι κατασκευαστές της μάλιστα ισχυρίζονται ότι με μια φόρτιση λειτουργεί απρόσκοπτα για 60 ημέρες. Η κάμερα ζυγίζει 460 γρ., ενώ οι διαστάσεις της είναι 150 x 110 x 95mm.

Πόσο θα κοστίζει

Η τιμή της Polaroid OneStep 2 είναι μάλλον λογική γι’ αυτά που προσφέρει: θα στοιχίζει €119,99 και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 16 Οκτωβρίου. Είναι ήδη διαθέσιμη για προπαραγγελία μέσω του επίσημου site της Polaroid.

Για ιστορικούς λόγους να υποσημειώσουμε ότι η πρώτη OneStep του 1977 στοίχιζε μόλις $40 και είχε λανσαριστεί ως η «απλούστερη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο». Ο διάδοχός της πατάει στο ίδιο επικοινωνιακό μονοπάτι, αλλά παραμένει αμφίβολο αν θα βρει τη θέση που επιζητά στη σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα.

Η μεγάλη περιπέτεια

Οι πιο προσεκτικοί θα παρατήρησαν ότι ο κατασκευαστής του νέου μοντέλου είναι η Polaroid Originals, η οποία όμως δεν είναι μετεξέλιξη της θρυλικής εταιρείας. Πρόκειται για μια ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία που ιδρύθηκε φέτος, εξαγοράζοντας το σύνολο των μετοχών της Impossible Project.

Η Impossible Project με τη σειρά της είχε ιδρυθεί το 2008 λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Polaroid ότι διακόπτει την παραγωγή φιλμ και ότι προτίθεται να πουλήσει το τελευταίο της εργοστάσιο στο Enschede της Ολλανδίας. Έκτοτε, η Impossible Project παράγει φιλμ για τις Polaroid και άλλες αναλογικές μηχανές, ενώ λάνσαρε και τη δική της αναλογική μηχανή Impossible I-1, αλλά και άλλες φωτογραφικές συσκευές και αξεσουάρ.

Μετά από αρκετές (και επεισοδιακές) αλλαγές στο εταιρικό και διοικητικό σχήμα, η Impossible Project ξεκίνησε την κερδοφόρα πορεία της και τις σχετικά καλές πωλήσεις που συνεχίζονταν μέχρι πολύ πρόσφατα. Τον Μάιο του 2017 το διοικητικό της συμβούλιο εξουσιοδότησε τον νέο CEO Oskar Smolokowski να εξαγοράσει το εμπορικό σήμα και την πνευματική ιδιοκτησία της Polaroid.

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η μετονομασία της σε Polaroid Originals. Το πρώτο της προϊόν είναι η OneStep 2 και οι ιθύνοντες της εταιρείας αισιοδοξούν ότι θα διαγράψει πολύ δυνατή πορεία. Φυσικά δεν διανοούνται καν να τη συγκρίνουν με την πορεία της πρώτης OneStep. Και πολύ ορθά πράττουν…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ