Όχι σε απόλυση εγκύου λόγω ομαδικών απολύσεων - Η πρόταση - βόμβα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έστειλε ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας των εγκύων γυναικών.

Σε μια εξαιρετικής σημασίας εισήγηση με πολλούς αποδέκτες, η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Eleanor Sharpston, πρότεινε την προστασία εγκύου που ήταν εργαζόμενη σε Ισπανική εταιρεία και είχε μπει σε λίστα ομαδικών απολύσεων.

Η εισήγηση της εισαγγελέως του ευρωδικαστηρίου κοινοποιήθηκε μόλις πριν από 6 ημέρες (στις 14/9/2017) και σύμφωνα με αυτή πρέπει έναντι των ομαδικών απολύσεων «να προταχθεί η προστασία των γυναικών εργαζομένων για διάστημα εκτεινόμενο από την αρχή της εγκυμοσύνης τους ως το τέλος της άδειας μητρότητας, ακόμη και αν δεν έχουν πληροφορήσει τον εργοδότη τους για την κατάστασή τους.

Η ερμηνεία αυτή (την οποία, κατά την αντίληψή μου, θεωρεί ορθή η Επιτροπή) ευνοεί την έγκυο εργαζομένη. Φρονώ ότι είναι και η ορθότερη». (Υπόθεση C-103/16 - Jessica Porras Guisado κατά Bankia SA, Fondo Garantía Salarial κ.λ.π.).

Όπως δημοσιεύει το news247.gr και ο Στέλλιος Παπαπέτρου, με τον τρόπο αυτό η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έστειλε ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας των εγκύων γυναικών, με αποδέκτες όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με την εισαγγελέα Eleanor Sharpston, οι ομαδικές απολύσεις δεν αποτελούν πάντοτε «εξαιρετική περίπτωση» για την απόλυση μιας εγκύου εργαζόμενης.

Η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όπως αναφέρεται στην πολυσέλιδη εισήγηση της, εκτιμά ότι η οδηγία για τη μητρότητα προστατεύει τις γυναίκες εργαζόμενες «από την αρχή της εγκυμοσύνης τους ως το τέλος της άδειας μητρότητας», ακόμη και αν δεν έχουν πληροφορήσει τον εργοδότη τους για την κατάστασή τους.

 Η εξαίρεση βάσει της οποίας επιτρέπεται η απόλυση εγκύων εργαζομένων εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την εγκυμοσύνη.

Επίσης στο σκεπτικό επισημαίνεται ότι η οδηγία της Ε.Ε. που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, τις προσδιορίζει ως «απολύσεις που πραγματοποιούνται από έναν εργοδότη για ένα ή περισσότερους λόγους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων». Η υπόθεση αφορούσε προδικαστικό ερώτημα του Ανώτερου Δικαστηρίου της Καταλονίας προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απόλυση εγκύου που εργαζόταν στην Ισπανική εταιρία Bankia S.A.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 9 Ιανουαρίου 2013, η ισπανική εταιρία Bankia S.A. άρχισε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων εν όψει ομαδικών απολύσεων. Στις 8 Φεβρουαρίου 2013, η διαπραγματευτική ομάδα κατέληξε σε συμφωνία με την οποία καθορίστηκαν τα κριτήρια επιλογής των προς απόλυση εργαζομένων καθώς και εκείνων οι οποίοι θα παρέμεναν στην υπηρεσία της Bankia.

Στις 13 Νοεμβρίου 2013, η Bankia κοινοποίησε στη J. Porras Guisado, η οποία ήταν έγκυος, έγγραφο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας κατ’ εφαρμογη της συμφωνίας της διαπραγματευτικής ομάδας. Στο έγγραφο καταγγελίας αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση της επαρχίας όπου αυτή εργαζόταν ήταν επιβεβλημένη σημαντική προσαρμογή του προσωπικού και ότι, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης που διενεργήθηκε στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η βαθμολογία της ήταν μεταξύ των χαμηλότερων στην εν λόγω επαρχία.

Η J. Porras Guisado άσκησε αγωγή κατά της απόλυσής της ενώπιον του Juzgado Social No 1 de Mataró (1ο μονομελές δικαστήριο εργατικών διαφορών της Mataró) το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της Bankia. Εν συνεχεία, άσκησε έφεση ενώπιον του Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (ανώτερο δικαστήριο της Καταλονίας, Ισπανία), το οποίο υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερωτήματα σχετικά με την ερμηνεία της απαγόρευσης απόλυσης των εγκύων εργαζομένων, συγκεκριμένα σε περίπτωση διαδικασίας ομαδικών απολύσεων.

Την απάντηση σε αυτή την δικαστική – και όχι μόνο- σύγκρουση, την έδωσε η Γενική Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η προστασία της εγκύου εργαζομένης – και κάθε εγκύου γυναίκας - βρίσκεται πάνω από το συμφέρον της εταιρείας Bankia S.A.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ