Τα 6 μεγάλα λάθη που κάνετε στο πλύσιμο των σεντονιών σας

Η ατάκα «Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα... σεντόνια» θα ανήκει πλέον στο σκοτεινό παρελθόν σας.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γυρίζετε σπίτι κουρασμένοι και να ξαπλώνετε σε αφράτα και καθαρά σεντόνια, σωστά; Ωστόσο, αυτή η μικρή «πολυτέλεια» θέλει τρόπο-κι όχι κόπο- για να την απολαμβάνετε στο έπακρο.

Κι επειδή συνήθως καταλήγουν συρρικνωμένα ή με λεπτή και τραχιά υφή που θυμίζει... χαρτί, εμείς μαζέψαμε τα 6 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όλοι όταν τα πλένουμε κι από σήμερα λέμε «Ποτέ ξανά!» στα σκληρά σεντόνια, όπως αναφέρει το spirossoulis.com

#1 Δεν τα πλένετε (αρκετά) συχνά Σε αντίθεση με τα αγαπημένα σας τζιν, τα σεντόνια δεν φθείρονται τόσο με τις πολλές ή απανωτές πλύσεις. Επιπλέον, κάθε βράδυ διάφορα βακτήρια κι ο ιδρώτας μας εισχωρούν στην ύφανσή τους γεγονός που κάνει το φρεσκάρισμά τους απαραίτητο. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Good Housekeeping Institute, το μεγαλύτερο διάστημα που μπορείτε να κρατήσετε τα σεντόνια σας μακριά από το πλυντήριο είναι 2 εβδομάδες. Σύμφωνα μάλιστα με το ιδανικό σενάριο, καλό είναι να τα πλένετε κάθε 6-7 ημέρες.

#2 Διαλέγετε το λάθος πρόγραμμα Κάθε φορά που πλένετε τα σεντόνια σας, επιλέγετε κάποιο πρόγραμμα με πρόπλυση και με υψηλή θερμοκρασία με στόχο να ξορκίσετε λεκέδες και μικροοργανισμούς από την επιφάνειά τους. Κι όμως αυτή η συνήθεια δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο αν τα σεντόνια σας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτου καθαρισμού! Στη θέση του, μπορείτε απλά να επιλέξετε το πρόγραμμα πλύσης ή εκείνο για βαμβακερά και χρωματιστά υφάσματα. Αυτά τα προγράμματα διαρκούν λιγότερο, είναι πιο «φιλικά» στις ίνες του υφάσματος και, έτσι, μειώνουν το τσαλάκωμα.

 Tip Μην πλένετε τα σεντόνια σας με ζεστό νερό γιατί, ειδικά τα βαμβακερά σεντόνια σε πολύ υψηλές θρμοκρασίες, «μπαίνουν».

#3 (Παρα)Γεμίζετε το πλυντήριο Η ιδέα του να ρίξετε απλά όλα τα άπλυτα σεντόνια της οικογένειας στο πλυντήριο μπορεί να φαίνεται άκρως δελεαστική, αλλά δεν είναι η καλύτερη ειδικά όταν γεμίζετε τόσο τον κάδο που με το ζόρι κλείνει η πόρτα της συσκευής. Κι αυτό γιατί τα σεντόνια χρειάζονται το χώρο τους...για να καθαρίσουν σε βάθος.

#4 Τα βάζετε στο στεγνωτήριο μαζί με τις πετσέτες σας Μπορεί να ανήκουν στην ίδια κατηγορία, αλλά τα σεντόνια στεγνώνουν πιο σύντομα και γρήγορα από τις πετσέτες γιατί η ύφανσή τους είναι πιο λεπτή και ελαφριά. Αν δε θέλετε να βάλετε στεγνωτήριο μόνο για τα σεντόνια σας, επιλέξτε να τα συνδυάσετε με τα ελαφριά βαμβακερά ρούχα σας.

#5 Ξεχνάτε τους λεκέδες Αν τα σεντόνια σας είναι καθαρά, τότε μπορείτε απλά να τα βάλετε στο πλυντήριο για το καθιερωμένο τους... μπανάκι! Ωστόσο, καλό είναι να τα ελέγχετε για υπολείμματα λεκέδων πριν από κάθε πλύση. Αν βρείτε (βρόμικες) αποδείξεις, καλύψτε τυχόν λεκέδες με λίγο απορρυπαντικό για να βεβαιωθείτε ότι θα εξολοθρεύσετε πλήρως τα σημάδια τους.

#6 Βάζετε πολύ απορρυπαντικό Η μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού δεν πρόκειται να καθαρίσει καλύτερα τα σεντόνια σας. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τη μισή δόση από αυτή που πρέπει και αποφύγετε το μαλακτικό καθώς περιέχει χημικά που ξεφτίζουν το σεντόνι και σπάνε τις ίνες του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ