Εκπληκτικές έρευνες αποδεικνύουν γιατί το βιολογικό γάλα & το βιολογικό κρέας είναι ανώτερης ποιότητας

Αξίζει να αγοράζουμε βιολογικά τρόφιμα; Ναι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το γάλα και το κρέας, απαντούν βρετανοί ερευνητές.

Το βιολογικό γάλα και το κρέας που παράγονται με σεβασμό στις οικολογικές προδιαγραφές περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, από τρόφιμα που παράγονται με τον συμβατικό τρόπο. Αυτό τεκμηριώνεται σε μεταέρευνα βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα πάνω από 190 ερευνών για το γάλα, καθώς και 60 και πλέον ερευνών που αφορούσαν το κρέας.

Το συμπέρασμά τους; Τόσο το βιολογικό γάλα όσο και το βιολογικό κρέας περιέχουν περίπου 50% περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα με ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως αναφέρει η DW

Για παράδειγμα, μισό λίτρο βιολογικού γάλακτος προσφέρει περί τα 39 μιλιγκράμ λιπαρών οξέων Ω-3, την ώρα που το συμβατικό γάλα (μη βιολογικό) περιέχει μόνο 25 μιλιγκράμ. Επιπλέον το βιολογικό γάλα περιέχει περίπου 40% περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι επίσης ωφέλιμο για την υγεία. Οι επιστήμονες εντόπισαν διαφορές και σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, στα οποία υπερτερούν και πάλι τα βιολογικά προϊόντα.

Ο τρόπος εκτροφής των ζώων είναι καθοριστικός

Σε αναλύσεις βιολογικού κρέατος εντοπίστηκαν μικρότερες ποσότητες βλαβερών κορεσμένων λιπαρών οξέων, όπως μυριστικό οξύ και παλμιτικό οξύ, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό από τους ερευνητές.

Πού οφείλονται όμως αυτές οι τόσο σημαντικές διαφορές στη θρεπτική αξία των βιολογικών προϊόντων; Οι επιστήμονες τις αποδίδουν κυρίως στον τρόπο εκτροφής των ζώων, για παράδειγμα των βοοειδών. Οι αγελάδες που εκτρέφονται μόνο με βιολογικές τροφές, τρώγοντας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χόρτου και σανού, γεγονός που έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στον μεταβολισμό τους και κατ' επέκταση στη θρεπτική αξία του γάλακτος και του κρέατός τους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ