Νωρίτερα από 1 έως 10 χρόνια συντάξεις για 30.000 μητέρες

Το εν λόγω δικαίωμα αφορά μόνο «παλαιές» ασφαλισμένες.

Το υπουργείο Εργασίας σε μια πρόσφατη εγκύκλιό του, ερμηνεύει τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) για την διαδοχική ασφάλιση, επιτρέπει σε χιλιάδες γυναίκες ασφαλισμένες στον πρ. Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, τα ταμεία των εμποροβιοτεχνών, των επαγγελματιών, των αυτοκινητιστών, των γιατρών και μηχανικών να συνταξιοδοτηθούν αρκετά χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας, κάνοντας χρήση των ειδικών διατάξεων του ΙΚΑ για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανήλικων τέκνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», η εν λόγω διάταξη αφορά περί τις 30.000 ασφαλισμένες, που είχαν μείνει εκτός του ευνοϊκού καθεστώτος συνταξιοδότησης μητέρων, λόγω μη ύπαρξης σχετικών καταστατικών διατάξεων των ασφαλιστικών τους φορέων. Με μια απλή διαδικασία μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν.

«Ένα πάγιο αίτημα των μητέρων ασφαλισμένων σε άλλα Ταμεία κύριας ασφάλισης πλην του ΙΚΑ για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις για τις μητέρες γίνεται πραγματικότητα μέσα από την εφαρμογή των κανόνων της διαδοχικής ασφάλισης», εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Ποιες γυναίκες αφορά

Το εν λόγω δικαίωμα αφορά μόνο «παλαιές» ασφαλισμένες, δηλαδή γυναίκες που είχαν πρωτοασφαλιστεί πριν από τις 31/12/1992. Μπορεί να αξιοποιηθεί από μητέρες ασφαλισμένες στα πρ. Ταμεία ενταχθέντα πλέον στον ΕΦΚΑ :

ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ

ΟΑΕΕ – ΤΣΑ

ΟΑΕΕ – ΤΑΕ

ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ

ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ

Μια βασική προϋπόθεση για να κερδίσουν οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες πρόσβαση στο «παράθυρο» και να βγουν νωρίτερα: θα πρέπει κατά την ημερομηνία ενηλικίωσης του τέκνου τους, η οποία δεν μπορεί να είναι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2012, να έχουν συμπληρώσει συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης ή 18,4 έτη ασφάλισης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ