Νέα αμερικανική έρευνα: Πιθανότερο να εκδηλώσουν άνοια οι γυναίκες με υψηλή πίεση στα 40

Ανέλυσαν στοιχεία για 7.238 άτομα, άντρες και γυναίκες.

Όπως αναφέρει μια νέα αμερικανική έρευνα, οι γυναίκες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση στα 40 τους, κινδυνεύουν περισσότερο, μετά από κάποια χρόνια, να εκδηλώσουν άνοια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ρέιτσερ Γουίτμερ του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για 7.238 άτομα, άντρες και γυναίκες.

Από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι, η υπέρταση στην ηλικία των 30 έως 35 ετών δεν σχετιζόταν με κατοπινό αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Όμως, στις γυναίκες που σε ηλικία 40 – 45 ετών είχαν εμφανίσει υπέρταση, ο κίνδυνος άνοιας ήταν αυξημένος κατά 73%, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που είχαν σταθερά φυσιολογική πίεση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Γουίτμερ ανέφερε: «Παρόλο που η υπέρταση είναι συχνότερη στους άνδρες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση στα 30 ή στα 40 αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας αργότερα. Αντίθετα, στις γυναίκες ο κίνδυνος αυξάνεται».

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί εντοπίζεται αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ