Αυτή είναι η δημοσιογράφος των New York Times που ξεμπρόστιασε με φοβερό ρεπορτάζ τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Η δημοσιογράφος που αποκάλυψε πρώτη το θέμα, Jodi Kantor, μίλησε το σάιτ Slate.

Η δημοσιογράφος Jodi Kantor των New York Times αποκάλυψε πρώτη το σκάνδαλο Γουάινσταϊν.

Η Kantor και η συνάδελφός της Megan Twohey δημοσίευσαν αρχικά ένα τεράστιο ρεπορτάζ με σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς που έγιναν από τον διάσημο παραγωγό του Χόλιγουντ. Η Kantor και η συνάδελφός της Rachel Abrams «ξαναχτύπησαν» μια εβδομάδα αργότερα, αποκαλύπτοντας νέες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης του Γουάινσταϊν και ανέφεραν συγκεκριμένα την Γουίνεθ Πάλτροου και την Αντζελίνα Τζολί, μεταξύ άλλων. Την ίδια ώρα και το διάσημο περιοδικό New Yorker δημοσίευσε πολλές μαρτυρίες γυναικών που δήλωναν ότι τις είχε βιάσει ο Γουάινσταϊν και ανέφερε ότι η εταιρεία παραγωγής του θα έχει δικαστικές περιπέτειες.

Η δημοσιογράφος που αποκάλυψε πρώτη το θέμα, Jodi Kantor, μίλησε το σάιτ Slate και εξήγησε γιατί ως σήμερα οι New York Times δεν είχαν ποτέ ξαναμιλήσει για τον Γουάινσταϊν και γιατί αποφάσισαν τώρα να τον ξεσκεπάσουν, όπως αναφέρει το iefimerida.gr

«Η εφημερίδα έχει αποφασίσει να καταγγείλει υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης φέτος. Αλλοι συνάδελφοί μου, για παράδειγμα, έκαναν σχετικό ρεπορτάζ για τις γυναίκες στην Σίλικον Βάλεϊ. Επομένως, χονδρικά, είπαμε ότι ως δημοσιογράφοι ερευνητικού ρεπορτάζ θα μπορούσαμε να ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το θέμα, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ο αρχισυντάκτης μας ήρθε και μας βρήκε και μας ρώτησε ποιές είναι οι πιο σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης για τις οποίες δεν έχει ποτέ μιλήσει κανείς, κατά τη γνώμη μας. Εγώ έκανα κάποια έρευνα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την υπόθεση Γουάινσταϊν. Ηταν προφανές ότι πολλοί άνθρωποι είχαν προσπαθήσει να μιλήσουν τα περασμένα χρόνια. Ηταν ένα θέμα με απίστευτες φήμες. Αποτελούσε κοινό μυστικό, αλλά δεν υπήρχαν ίχνη.

Ηταν όντως κοινό μυστικό. Θα σας πω κάτι που θα σας φανεί περίεργο. Στην βιομηχανία του κινηματογράφου δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τα Οσκαρ, έτσι δεν είναι; Κοιτάξτε, λοιπόν, την τελετή απονομής 2013, όπου ο κωμικός Seth MacFarlane λέει ανακοινώνοντας τον παραγωγό: "Συγχαρητήρια κυρίες μου, δεν έχετε πλέον ανάγκη να υποκρίνεστε ότι ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν είναι γοητευτικός". Ακουσα το στιγμιότυπο και πολλοί άνθρωποι γέλασαν, μόλις το άκουσαν, στην αίθουσα. Κατά κάποιο τρόπο όλο το Χόλιγουντ γελούσε με αυτό που ήταν κοινά γνωστό. Παρότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν καταγγελίες εναντίον του, το Χόλιγουντ γελούσε με αυτό που κρυφά συνέβαινε στα παρασκήνια.

Περάσαμε τέσσερις μήνες στην έρευνα για τον Γουάινσταϊν. Ολο αυτό το διάστημα αναζητήσαμε σαφείς αποδείξεις. Καταλήξαμε σε ρεπορτάζ που περιέχουν επίσημες μαρτυρίες των γυναικών και αυτό είναι σημαντικό. Αποκαλύψαμε επίσης τις φιλικές συμφωνίες που είχε κάνει για να αποφύγει τα δικαστήρια. Υπάρχει το οικονομικό ίχνος του χρήματος που έδωσε μυστικά όλα αυτά τα χρόνια. Και κυρίως αποκαλύψαμε τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας Weinstein Company. Εκεί, μια γυναίκα, η Lauren O’Connor, νεαρό στέλεχος της εταιρείας είχε γράψει το 2015 μια μεγάλη αναφορά που περιείχε τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μέσα στην εταιρεία του. Μια από τις υπαλλήλους του είχε συρθεί στο ξενοδοχείο για να κάνει μασάζ στον Γουινστάν, γυμνό. Το σημείωμα της έγραφε χαρακτηριστικά: "Η ισορροπία των εξουσιών είμαι εγώ: Χάρβεϊ 0-Γουάινσταϊν 10".

Μπορέσαμε να πάρουμε αυτό το έγγραφο και ανακαλύψαμε ότι αυτές οι καταγγελίες δεν πήραν ποτέ τη δικαστική οδό.

Αυτό που βοήθησε πολύ ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν για πρώτη φορά να καταγγείλουν δημόσια ήταν το γεγονός ότι το άρθρο για την σεξουαλική παρενόχληση στην Σίλικον Βάλεϊ είχε επιτυχία. Και υπάρχει πράγματι μια αλλαγή κουλτούρας. Η εποχή στην οποία κατηγορούσαν τις γυναίκες για τέτοιου είδους περιστατικά πέρασε.

Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω επίσης ότι η εποχή της παντοδυναμίας τους Γουάινσταϊν έχει περάσει στο Χόλιγουντ. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι τον φοβόντουσαν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβεις υπόψιν. Αλλά τώρα τελευταία νιώθαμε ότι ήταν στο τέλος της καριέρας του.

Κάτι άλλο σημαντικό είναι πως αποκτήσαμε πολλές μαρτυρίες εναντίον μας γιατί είμαστε γυναίκες δημοσιογράφοι και έχουμε γράψει συχνά για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Κάποιοι μάρτυρες μας είπαν: "Ολοι οι άλλοι δημοσιογράφοι που με πλησίασαν ήταν άνδρες, εγώ θέλω να μιλήσω γι'αυτό μόνο με μια γυναίκα".

Μίλησα επί μακρόν με τις ηθοποιούς για το θέμα και θα έλεγα το εξής. Πιστεύω ότι ο σεξουαλικός καναπές δεν έχει πεθάνει στο Χόλιγουντ. Πολλές ηθοποιοί θα σας πουν ότι "ναι, συμβαίνει μερικές φορές στην καριέρα μου να μου έχει βάλει το χέρι ο παραγωγός στο μπούτι". Αλλά η παρενόχληση που έκανε ο Γουάινσταϊν ήταν κάτι άλλο. Υπήρχε σύστημα και μεθοδολογία. Ηταν ένας μηχανισμός μεγέθους.

Πώς ξεγελούσε τις γυναίκες ο Γουάινσταϊν 

Ο τρόπος λειτουργίας του Γουάινσταϊν ήταν ο εξής: προσήλκυε τις γυναίκες σε ιδιωτικά μέρη, κυρίως σε δωμάτια ξενοδοχείου, και υποσχόταν ένα συμβόλαιο. Τους έλεγε: "Θέλω να συζητήσω ένα σενάριο μαζί σας", ή "θέλω να συζητήσω μαζί σας για την διαφήμιση στα Οσκαρ". Ποιά ηθοποιός θα αρνηθεί να πάει σε ένα ραντεβού για μια τέτοια πρόταση;

Ηταν ραντεβού που τα οργάνωνε σαν συναντήσεις εργασίας. Διαβάστε τι είπε η Γκουίνεθ Πάλτροου: "Φυσικά και πήγα σε αυτή τη σουίτα ξενοδοχείου, το ραντεβού είχε κλειστεί μέσω φαξ από την εταιρεία του. Ο ατζέντης μου μού είπε να πάω στη σουίτα του, επομένως ήταν σαν ένα φυσιολογικό ραντεβού επαγγελματικό".

Μόλις βρισκόταν μόνος με τις γυναίκες, τότε η κατάσταση άλλαζε και καταλάβαιναν ότι η εργασία ήταν άλλοθι. Τότε καταλάβαιναν ότι τις είχε ξεγελάσει και ότι στην πραγματικότητα ήταν εκεί για να μπορέσει να τους ριχτεί. Και πράγματι, χρησιμοποιούσε όλα τα απαραίτητα πρόσωπα για να τις τραβήξει εκεί. Υπήρχε μια τεράστια ομάδα που διοργάνωνε αυτές τις συναντήσεις. Υπήρχαν βοηθοί που τακτοποιούσαν τα πάντα, υπήρχαν πρακτορεία ταξιδίων, υπήρχαν άνθρωποι που διοργάνωναν τις συναντήσεις. Κάποιες γυναίκες μας εξομολογήθηκαν, μάλιστα, ότι οι υπεύθυνοι της Weinstein Company έπρεπε να περιμένουν στο λόμπι του ξενοδοχείου. Μόλις οι γυναίκες κατέβαιναν από το δωμάτιο, έκαναν τάχα πως τις περίμεναν για να βρουν κάστινγκ, ατζέντηδες κλπ.

Δεν δέχτηκα πιέσεις

Πιστεύω ότι αυτές οι αποκαλύψεις θα βοηθήσουν. Βέβαια, κάποιος μου είπε: "Αν δούμε ότι ο Χάρβεϊ μπόρεσε να γλυτώσει τόσα χρόνια, αυτή η έρευνα στέλνει το μήνυμα και σε άλλους ότι μπορούν να γλυτώσουν". Και είναι αλήθεια ότι οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση στο Χόλιγουντ δεν έχουν συνέπειες. Το μόνο που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι όλες αυτές οι επώνυμες γυναίκες που μίλησαν. Από τις πλέον άσημες ως τις πλέον επώνυμες, όπως η Πάλτροου και η Τζολί όλες είπαν "ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα".

Βέβαια τώρα το Χόλιγουντ θα πρέπει να δει το ηθικό πρόβλημα, δηλαδή πώς μπορεί κάποιος να κατηγορείται επί 30 χρόνια και κανείς να μην κάνει τίποτα. Ποιός προστάτευε τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν;

Καμία πίεση δεν μου άσκησαν οι Times να μην γράψω το άρθρο. Η μόνη πίεση ήταν "γράψ' το τώρα". Ο αρχισυντάκτης Dean Baquet των NYT μου έλεγε: "Γράψ' τα. Ψάξ' τα". Ο διευθυντής σύνταξης Arthur Sulzberger μας προστάτευε, η εφημερίδα ήταν στο πλευρό μας. Λέγαμε με τη Megan Twohey, τη συνάδελφό μου: "Αυτή η ιστορία είναι σημαντική για τους New York Times.  Αυτή η εφημερίδα είναι έτοιμη να χάσει διαφημίσεις και να τα βάλει με αυτόν τον τύπο που κατείχε πραγματικά μεγάλη δύναμη"».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ