Απίστευτο & γευστικό πρωινό από τον Άκη Πετρετζίκη: Σπιτικές φέτες γαλοπούλας

ΥΛΙΚΑ

Για τη γαλοπούλα

  • 1 κ.γ. σπόρους μάραθου
  • 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
  • 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.σ. ξερό θυμάρι
  • 1 κύβο κότας
  • 1,5 κιλό στήθος γαλοπούλας
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το wrap

  • 4 τορτίγιες ή αραβικές πίτες
  • 100 γρ. τυρί κρεμα
  • 12-15 λιαστές ντομάτες
  • 4 κ.σ. καλαμπόκι
  • 250 γρ. τυρί τριμμένο
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. ρόκα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γαλοπούλα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
  • Βάζουμε στο μπλέντερ τον μάραθο, τον κόλιανδρο, τους κόκκους πιπεριού, αλάτι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το θυμάρι, τον κύβο κότας και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν. Μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία με ένα γουδί.
  • Απλώνουμε τη μαρινάδα σε ένα ξύλο κοπής και ακουμπάμε πάνω τη γαλοπούλα. Τη γυρνάμε για να καλυφθεί όλη η επιφάνειά της με τη μαρινάδα.
  • Προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τη γαλοπούλα για να πάρει χρώμα. Γυρνάμε από όλες τις πλευρές για να πάρει χρώμα.
  • Απλώνουμε 2 φύλλα αλουμινόχαρτο με μία λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας.
  • Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο ξύλο κοπής και ανακατεύουμε με τη μαρινάδα που έμεινε.
  • Τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας.
  • Τοποθετούμε στη λαδόκολλα τη γαλοπούλα μαζί με το ελαιόλαδο από το τηγάνι.
  • Τυλίγουμε πολύ καλά, σαν καραμέλα, και ψήνουμε για 2 ώρες.
  • Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Διατηρείται τυλιγμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 7 μέρες.

Για τα wrap

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε τις τορτίγιες στον πάγκο εργασίας μας.
  • Βάζουμε σε κάθε μία από 1 κ.σ. τυρί κρέμα.
  • Κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι λεπτές φέτες από τη γαλοπούλα και τις βάζουμε στις τορτίγιες.
  • Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, από 1 κ.σ. καλαμπόκι, από 40 γρ. τριμμένο τυρί, πιπέρι και τις τυλίγουμε.
  • Τις βάζουμε σε ένα ταψί που εχουμε στρώσει λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε με τη ρόκα και ελαιόλαδο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ