Οι πρώτες αντιδράσεις Ευρώπης και ΗΠΑ μετά την ανεξαρτησία της Καταλονίας

ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, είχε ζητήσει εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από Καταλανούς βουλευτές σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το δικό του αυστηρό μήνυμα προς την Καταλονία πως κανένας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

«H ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι παράβαση του νόμου, του ισπανικού συντάγματος και του νόμου της περιφέρειας της Καταλονίας, που είναι κομμάτι του νομικού συστήματος της Ε.Ε. Κανένας στην Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτή την ανακήρυξη» τονίζει στη δήλωσή του ο Ταγιάνι.

«Περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο να εγκαθιδρυθεί εκ νέου ο νόμος ως βάση για διάλογο ώστε να εγγυηθούν οι ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των Καταλανών» προσθέτει.

Ο Ντόναλντ Τουσκ με tweet του δήλωσε ότι «για την Ευρωπαϊκή Ένωση τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας. Ελπίζω ότι η Ισπανική κυβέρνηση προκρίνει το διάλογο και όχι τη βία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την «πλήρη στήριξή του».

Τη στήριξή του στα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η Μαδρίτη «για να κρατήσει την Ισπανία δυνατή κι ενωμένη», εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμενττων ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η Καταλονία είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ