Είδα την ταινία του Π. Βούλγαρη «Το Τελευταίο Σημείωμα» - Πηγαίνετε να την δείτε τώρα, απλά Αριστούργημα!

Ρίγησα με την σκηνοθετική ωριμότητα του Βούλγαρη.

Εκλαιγα συνεχώς, συγκλονίστηκα από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Το Τελευταίο Σημείωμα».

Εξοργίστηκα με τους Γερμανούς. Εξοργίστηκα με τον εγκληματικό τους πόλεμο. Νευρίασα που δεν ήξερα περισσότερα για την τραγική στιγμή του Σκοπευτηρίου με τους 200 νεκρούς.

Ρίγησα με την σκηνοθετική ωριμότητα του Βούλγαρη. Να την δουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Γερμανοί.

Από τα σχολεία Αλλιώς η Ευρώπη απέτυχε ξανά ...... Καταπληκτική ταινία.

Συναρπαστικό το casting ο πρωταγωνιστής εκτός από γόης είναι και εξαιρετικός ηθοποιός - τι επιλογή!

Υπέροχοι οι χώροι, θαυμάσιο το μακιγιάζ και τα κουστούμια, η μουσική, οι σιωπές, οι ήχοι οι τουφεκιές... Χριστέ μου Τέχνη και ιστορία.

Μπράβο κύριε Βούλγαρη εσείς και η Ιωάννα σας δημιουργήσατε μία κορυφαία ταινία.

«Ηταν μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους 200 της Καισαριανής και ειδικά στον Ναπολέοντα, η ιστορία του οποίου δεν πρέπει να λησμονηθεί. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους που πάλεψαν και πέθαναν· για τις πολιτικές τους επιλογές, αλλά κυρίως για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν όλη αυτή την αγριότητα», ανέφερε ο κ. Βούλγαρης στην Καθημερινή σχετικά με τους λόγους που τον ώθησαν να κάνει την ταινία. 

«Ομολογώ πως δεν γνώριζα για τα γεγονότα της Καισαριανής. Στον πόλεμο οι Γερμανοί έκαναν πολλά εγκλήματα σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά. Το καλό με την ταινία είναι ότι περιγράφει μια αληθινή ιστορία, δεν πρόκειται για μυθοπλασία· οι άνθρωποι που θα καθίσουν στις θέσεις του σινεμά για να τη δουν θα αναρωτιούνται: “Εγώ τι θα έκανα στη θέση αυτών των αληθινών ανθρώπων, πώς θα αντιδρούσα;"» λέει στην Καθημερινή ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε που υποδύεται στην ταινία τον Καρλ Φίσερ, διακεκριμένο λοχαγο των Ες Ες και διοικητής των φυλακών.

Ο χαρακτήρας του Φίσερ, τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται στην ταινία, δεν είναι απλώς ένα τέρας-καρικατούρα που στέλνει κόσμο στον θάνατο. Αντιθέτως, πρόκειται για μια περίπλοκη μορφή, η οποία ζωντανεύει κυρίως χάρη στην ερμηνεία του Γερμανού ηθοποιού: «Εχει μεγάλο συναισθηματικό φορτίο ο ρόλος. Δεν ήθελα να παίξω απλώς ένα τέρας. Θέλω να δείξω ότι πρόκειται για ένα ανθρώπινο ον, δικηγόρο στο επάγγελμα, μορφωμένο, καλλιεργημένο, που ωστόσο δεν διστάζει να εκτελέσει τις εντολές που του δόθηκαν. Εντολές και κανόνες (σ.σ.: εννοεί τις προερχόμενες από την εκάστοτε κυβέρνηση) που η τήρησή τους είναι βαθιά και διαχρονικά εμπεδομένη από τους περισσότερους Γερμανούς. Αν το σκεφτεί κανείς, η ψυχολογία του Χένικε είναι αυτή ενός ανθρώπου στον οποίο η κυβέρνησή του έχει παραχωρήσει το ελεύθερο να κάνει εγκλήματα μένοντας ατιμώρητος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ