Έκρυθμη η κατάσταση στην Καταλονία εν αναμονή του εντάλματος σύλληψης του Πουϊτζντεμόν

Εν αναμονή της έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας.

Εν αναμονή της επαπειλούμενης έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουϊτζντεμόν, η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι στηρίζει τη Μαδρίτη για τους χειρισμούς της, την επομένη της φυλάκισης οκτώ καθαιρεθέντων υπουργών της αυτονομιστικής κυβέρνησης. 

«Παραμένει σημαντικό για εμάς να διατηρηθούν η ενότητα και η συνταγματική τάξη της Ισπανίας. Αυτό μας ενδιαφέρει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ

Στο μεταξύ, ο συνήγορος υπεράσπισης του Πουϊτζντεμόν ξεκαθαρίζει ότι ο πελάτης του θα παραμείνει στο Βέλγιο με δέσμευση  να συνεργασθεί με τις βελγικές αρχές». Στην περίπτωση που το ένταλμα εγκριθεί από Βέλγο δικαστή, ο Πουϊτζντεμόν θα καταθέσει έφεση, διευκρίνισε ωστόσο ο Πολ Μπέκερτ.

Μόλις η αίτηση έκδοσης μεταβιβασθεί, η βελγική δικαιοσύνη, θα έχει χρονικό περιθώριο 60 ημερών για να την εξετάσει. Ακόμη κι αν υπήρχε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, οι Βρυξέλλες θα ήταν υποχρεωμένες να παραδώσουν τον Καταλανό ηγέτη, διευκρινίζουν πηγές της ισπανικής δικαιοσύνης, μιλώντας για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την άποψη ότι εναπόκειται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος για τη σύλληψη του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουϊτζντεμόν. Ερωτηθείσα σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Βέλγου δικηγόρου του Πουϊτζντεμόν, του Πολ Μπέκερτ ότι έχει εκδοθεί ένταλμα εναντίον του προέδρου και τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο Βέλγιο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρνταπάντησε: «Είναι ζήτημα των δικαστικών αρχών και σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Νωρίτερα χθες, σε σύντομο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την καταλανική τηλεόραση, ο Πουϊτζντεμόν «απαίτησε την αποφυλάκιση» των συναδέλφων του λέγοντας ότι η προφυλάκιση τους δεν αποτελεί πλέον «ισπανική υπόθεση» και ότι «η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιληφθεί τον κίνδυνο που αυτή σημαίνει».

«Θα πυρποληθούν οι δρόμοι» προειδοποιούν διαδηλωτές

Ομάδες διαδηλωτών διέκοψαν την κυκλοφορία σε τέσσερις δρόμους και απέκλεισαν τον σιδηροδρομικό σταθμό Σαντ Κουγκάτ, κοντά στη Βαρκελώνη.

Ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε επίσης τη λεωφόρο Γκραν Βία, στην είσοδο της πόλης.

«Ντροπή για την Ευρώπη»

«Δεν πρόκειται για δικαιοσύνη. Είναι δικτατορία!», φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες στη Βαρκελώνη με πρόσκληση του αυτονομιστικού κινήματος Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC).

Οκτώ πρώην υπουργοί της καθαιρεθείσας αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης προφυλακίσθηκαν χθες μετά την απαγγελία κατηγοριών για στάση και αποσχιστική δράση. Ο ένατος, ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από τη κήρυξη της ανεξαρτησίας, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και τέσσερις βουλευτές έλαβαν αναβολή ακρόασης μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Ο δικηγόρος δύο βουλευτών εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Πουϊτζντεμόν μετά την κλήτευσή του. «Οταν δεν εμφανιστεί κανείς ενώπιον της δικαιοσύνης μετά την κλήτευσή του, αυτό βλάπτει πάντα τους υπόλοιπους κατηγορούμενους», είπε.

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Αντα Κολάου χαρακτήρισε την απόφαση της προφυλάκισης «σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα της Μαδρίτης που απομακρύνει τις πιθανότητες διεξόδου», προειδοποιώντας ότι κυριαρχεί «πνεύμα εκδίκησης».

Η FC Barcelona έλαβε επίσης θέση εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «λυπάται» για την προφυλάκιση των καθαιρεθέντων υπουργών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ