Ξενάγηση στην πιο φουτουριστική και όμορφη βιβλιοθήκη του κόσμου! (ΦΩΤΟ)

Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα στην Κίνα

Αξίζει κανείς να ταξιδέψει ως την Κίνα για να επισκεφτεί την πιο όμορφη και φουτουριστική βιβλιοθήκη του κόσμου! 

Στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής Binhai στην Tianjin, παράκτια μητρόπολη έξω από το Πεκίνο, βρίσκεται η βιβλιοθήκη Tianjin Binhai, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα αρχιτεκτονικό θαύμα

Η βιβλιοθήκη, που βρίσκεται δίπλα σε ένα πάρκο, είναι ένα συγκρότημα πέντε πολιτιστικών κτιρίων έκτασης, 33.700m2  τ.μ.,  που σχεδιάστηκαν από διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες, συμπεριλαμβανομένων των  Bernard Tschumi, και Bing Thom.

Το έργο ολοκλώρωσε το αρχιτεκτονικό γραφείο  MDRDV, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο μελετών design και σχεδιασμού πόλεων της Tianjin ύστερα από ανάθεση του δήμου.

Η βιβλιοθήκη Tianjin Binhai σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ μόλις τριών ετών λόγω ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος που επέβαλε ο τοπικός δήμος. 

Δίπλα σε πολλές αίθουσες  ενημέρωσης φιλοξενεί  1,2 εκατομμύρια βιβλία.

Η μάζα του κτιρίου εξωθείται προς τα πάνω από το χώρο και «τρυπάται» από ένα σφαιρικό  φωτεινό αίθριο στο κέντρο.

Οι βιβλιοθήκες είναι διατεταγμένες σε κάθε πλευρά της σφαίρας και περιβάλονται από σκάλες που λειτουργούν ως καθίσματα. 

Το κτίριο πέντε επιπέδων περιλαμβάνει επίσης εκτεταμένες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, διατεταγμένες κατά μήκος των άκρων του εσωτερικού και προσβάσιμες μέσω του κεντρικού χώρου του αίθριου.

Το  συγκρότημα υποστηρίζεται  από υπόγειους χώρους υπηρεσίας, χώρο αποθήκευσης βιβλίων και μεγάλο αρχείο. Από το ισόγειο οι επισκέπτες μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στους χώρους ανάγνωσης για παιδιά και ηλικιωμένους, στο αίθριο, στην κύρια είσοδο, στην πρόσβαση στα δάπεδα και  στα πάνω πατώματα .

Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος αποτελείται κυρίως από αίθουσες ανάγνωσης, βιβλία και σαλόνια, ενώ στους επάνω ορόφους περιλαμβάνονται αίθουσες συσκέψεων, γραφεία, αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηχογραφήσεων και δύο βεράντες στον τελευταίο όροφο.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό Slideshow