Τι θα φτιάξετε σήμερα; Τους καλύτερους λαχανοντολμάδες από τον Άκη Πετρετζίκη

Εκπληκτική και νόστιμη συνταγή...

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • ⅓ ματσάκι μαϊντανό
  • ⅓ ματσάκι άνηθο
  • ⅓ ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την κρέμα

  • 1 κύβο λαχανικών
  • 700 γρ. νερό ζεστό
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • χυμό + ξύσμα από 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Παίρνουμε ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο.
  • Βάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα με το νερό να το σκεπάζει αφήνουμε 10 λεπτά να βράσει.
  • Με τη βοήθεια μιας πιρούνας, βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα που έχουνε μαλακώσει και ξεκολλάνε εύκολα. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  • Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο από το κάθε φύλλο για να τυλιχτούν οι ντολμάδες πιο εύκολα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα μικρό τηγάνι, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μπολ, τον κιμά, το ρύζι, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, το ξύσμα από το λεμόνι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια.
  • Παίρνουμε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε στη βάση της 4-5 λαχανόφυλλα (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα.)
  • Παίρνουμε ένα-ένα τα λαχανόφυλλα, βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γεμάτη γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας σε ρολό τον ντολμά.
  • Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα.
  • Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.
  • Σκεπάζουμε με μερικά λαχανόφυλλα από αυτά που περίσσεψαν, καπακώνουμε με ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά.
  • Σιγοβράζουμε για περίπου 1 με 1 ½  ώρα.
  • Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στην κατσαρόλα.

Για την κρέμα

  • Διαλύουμε τον κύβο στο ζεστό νερό και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε τον ζωμό. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε τον ζωμό στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και αφήνουμε στη φωτιά 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Μετά προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια, το αλάτι, το πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά.
  • Σερβίρουμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».