Υπέροχο "Red Velvet Cake" από τη Ντίνα Νικολάου

Διάσημο κέικ της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής με απαλή υφή, πλούσια κρέμα και γιαουρτένια γεύση.

Υλικά

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

350 γρ. ζάχαρη

2 μεγάλα αυγά

2 κουτ. σούπας κακάο, άγλυκο

1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού αλάτι

300 γρ. ηλιέλαιο

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

1 κουτ. σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για την φόρμα

150 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί για την διακόσμηση

λίγες ζακυνθινές μάντολες (προαιρετικά)

Για την κρέμα

300 γρ. τυρί κρέμα

150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

Εκτέλεση:

Για την κρέμα: Βάζω όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάω για 5-6 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα.

Μεταφέρω την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη και την διατηρώ στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσω.

Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι με το κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Bάζω στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και αυγά και τα χτυπάω μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτω το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, την βανίλια και το χρώμα και συνεχίζω το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα.

Προσθέτω το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζω το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα.
Βουτυρώνω μια φόρμα 20-22 εκ. και την πασπαλίζω με λίγο αλεύρι. Τινάζω λίγο για να φύγει η περιττή ποσότητα.

Αδειάζω το μείγμα του κέικ και ισιώνω με ένα κουτάλι.
Ψήνω για 30-35 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν το κέικ είναι ακόμα υγρό συνεχίζω το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
Βγάζω από το φούρνο, αφήνω τη φόρμα να σταθεί για 10 λεπτά και ξεφορμάρω το κέικ.

Το αφήνω να κρυώσει εντελώς.Με ένα μεγάλο μαχαίρι, κόβω το κέικ στη μέση.
Απλώνω την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και καλύπτω με το άλλο μισό κέικ.

Στολίζω το κέικ με την σαντιγί και σκορπίζω τις μάντολες.
Σερβίρω αμέσως.

Who is Who

 Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.