Όσο περισσότερο ένας μεσήλικας παρακολουθεί τηλεόραση τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να πάθει φλεβική θρόμβωση

Δείτε τι αναφέρει η νέα έρευνα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία μιας νέας Αμερικανικής έρευνας, όσο αυξάνεται- μέσα στη μέρα- ο χρόνος που ένας μεσήλικας παρακολουθεί τηλεόραση, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να πάθει θρόμβωση σε κάποια φλέβα του. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί ακόμη και στους ανθρώπους που ασκούνται σωματικά, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Από προηγούμενες μελέτες έχει προκύψει ο συσχετισμός πιθανών περιστατικών καρδιοπάθειας με την παρακολούθηση τηλεόρασης για πολλές ώρες.

Ωστόσο, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η πολύωρη έκθεση των ανθρώπων της μέσης ηλικίας μπροστά στην τηλεόραση, μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο της δημιουργίας θρόμβων στις φλέβες των χεριών, των ποδιών, της λεκάνης και των πνευμόνων, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε φλεβική θρομβοεμβολή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγήτρια Μαίρη Κούσμαν του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 15.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 64 ετών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τις αναλύσεις των δεδομένων προέκυψε ότι, ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής για πρώτη φορά είναι κατά μέσο όρο 1,7 φορές μεγαλύτεροςγια όσους παρακολουθούν τηλεόραση πολύ συχνά, σε αντίθεση με την περίπτωση όσων παρακολουθούν τη μικρή οθόνη σπάνια ή ποτέ.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περισσότερες είναι οι ώρες που παρακολουθεί κανείς τηλεόραση, ενώ περισσότερο ευάλωτοι σε μια ενδεχόμενη θρόμβωση είναι οι παχύσαρκοι (και όχι μόνο αυτοί) αναφέρουν οι επιστήμονες.

Στην προσπάθεια της να εξηγήσει περισσότερο τα αποτελέσματα της έρευνας, η Κούσμαν δήλωσε: «Η ίδια η παρακολούθηση της τηλεόρασης δεν είναι ίσως κακό πράγμα, αλλά συνηθίζουμε να τρώμε σνακ και να καθόμαστε για παρατεταμένες περιόδους προκειμένου να παρακολουθήσουμε».

Παρόλο που η φλεβική θρόμβωση είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα άνω των 60 ετών, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου σε φλέβα του αίματος μπορεί να μειωθεί με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους. Και όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα, με την παρακολούθηση τηλεόρασης με μέτρο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ